Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:735561
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Sabiedrības attīstības gaitā arvien uzskatāmākas kļūst pretrunas starp oficiāli atzīto vispārcilvēcisko vērtību kopumu un sociāli empīrisko realitāti. Pārfrāzējot tēlaini: mēs dzīvojam vēl ar vien kā pasakā – „Smaragda pilsētā”, kur dokumentos rakstīts viens, bet reālajā dzīvē vērojams, kas cits.
Augošā konkurence dzimumu starpā, kur mūsdienu sabiedrībā arvien uzskatamāk sociāli svarīgās jomās pārvaldību gūst sievietes, padara zēna – nākamā vīrieša dzimuma identitātes meklējumus arvien grūtākus. Šoreiz vēlos aktualizēt tēmu par dzimumlomām, ar tām saistītajiem stereotipiem un izrietoši zēna dzimumidentitātes veidošanos pedagoģiskajā procesā, kas ietver kā ģimeni un skolu, tā arī sabiedrību kopumā.
Par dzimumlomu stereotipiem mūsdienu sabiedrībā
Vecāki, audzinātāji, skolotāji – mājās un izglītības iestādēs, informācijas tehnoloģijas un pastāvošie masu informācijas līdzekļi – informācijas nesēji – publiskajā telpā un valdošo uzskatu paudēji sabiedriskajā un sociālajā vidē nodod programmu – savas kultūras vērtību sistēmu, kas sastāv no aizliegumiem, prasībām, sociālajām normām, ko mēs varētu definēt arī kā kompleksu pedagoģisko procesu (1). Katra šī pedagoģiskā kompleksa daļa jau pati par sevi ir ļoti apjomīga, ietekmīga, ar informāciju piesātināta un brīžam pretrunīga, lai jaunais cilvēks tajā ne tikai neapjuktu, bet arī prastu saskatīt savai personības attīstībai nepieciešamos resursus un zināšanas. Fiziskā un psihiskā nelīdzsvarotība bērnībā un pusaudža periodā no vienas puses un sabiedrības spiediens un vēlmes, no otras puses nostāda jauno cilvēku ļoti grūtā situācijā. Tādēļ viņam bieži ir ļoti grūti savienot personīgās vēlmes, apkārtējo viedokli un sabiedriskās normas.
Lai iedziļinātos šajā problēmā, raksta kontekstā vispirms aplūkošu faktorus, kuriem ir nozīmīga loma ikviena cilvēka, jo īpaši, zēna dzimumidentitātes attīstības procesā. Viens no tiem – dzimumlomas un par tām izveidojušies stereotipi sabiedrībā. Kā tie radušies un kas tos rada?
Pirmkārt, tās ir visdažādākās informācijas tehnoloģiju piedāvātās iespējas un masu mediji. Informācijas pārbagātība un šķietamais klātbūtnes efekts sabiedrībā pastāvošajos un notiekošajos procesos it kā paver iespējas realizēt sevi, kā vien cilvēks vēlas, tomēr tā tas nav. Drīzāk apjomīgā informācija un neierobežotie piekļuves veidi tai zēniem un pusaudžiem bez pamatzināšanām personības attīstībā un līdz ar to arī zināšanām par dzimumlomu veidošanās un realizācijas procesu, sašķoba viņu priekšstatus par vīrieša identitāti kopumā. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties