Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:733968
 
Vērtējums:
Publicēts: 23.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Dzīves laika apraksts

Napoleons Bonaparts.
Napoleons I dzimis 1769. gada 15. augustā Ajačo, Korsikā, kur viņa tēvs pieslējās franču partijai un ieguva diviem vecākiem dēliem brīvskolu Francijā. Pēc d’Autun koledžas beigšanas Napoleons 1779. gadā iestājās Brienne kara skolā, kur izvirzījās ar spējām matemātikā. 1784. gadā Napoleons pārgāja uz augstāko kara skolu Parīzē un 1785. gadā kļuva par artilērijas leitinantu Valansas garnizonā. Tur viņš ne vien nodevās dienesta pienā kumiem, bet arī iepazinās ar franču 18. g.s. filozofu sacerējumiem. Revolūcijas sākumā Napoleons mēģināja sacelt revolūciju arī Korsikā, kas tomēr neizdevās, un viņam bija jābēg uz Franciju. Iecelts par 4. Nīcas artilērijas pulka kapteini, Napoleons pārzināja Provansas piekrastes munīcijas lietas. Žirondistu un rojālistu uzbrukumu laikā Napoleons sacerēja brošūru
“Le souper de Beaucaire”, kurā izteicās par labu montanāru Francijas apvienošanas nodomam. Tulonas ielenkšanas laikā 1793. gadā Napoleons komandēja artilēriju, ievērojami sekmējot ostas ieņemšanu, par ko ieguva brigādes ģenerāļa pakāpi. Pēc Robespjēra gāšanas Napoleons īsu laiku bija apcietinājumā, pēc L.N. Karno aicinājuma pārnāca dzīvot Parīzē, un tur izstrādāja Itālijas karagājiena plānu. 1795. gadā viņš apspieda rojālistu sacelšanos, pēc tā viņu paaugstināja par divīzijas ģenerāli. 1796. gadā apprecējās ar ģenerāļa Boharnē atraitni Žozefīni un tika iecelts par Itālijas armijas komandieri. Ātri sakāvis austriešus, Napoleons 1797. gadā noslēdza Kampo Formio mieru, kas piešķīra Francijai Reinas labo krastu, bet Itālijā nodibināja Cizaplīnas republiku. Francija kļuva par stiprāko Eiropas valsti, un Napoleona ģēnijs ieviesa bailes. Kad 1798 Napoleons atbrauca uz Parīzi, direktorija izpildīja visas viņa prasības un piekrita Napoleona ierosinājumam sarīkot militāru ekspedīciju uz Ēģipti, lai dotu netiešu triecienu Anglijai. Napoleons devās ceļā 1798. gadā ar 36000 vīru armiju, daudz franču zinātnieku pavadībā. Iekarojis Ēģipti, bet pazaudējis floti pie Abukiras, Napoleons 1799. gadā atgriezās Francijā, jo otra koalīcija apdraudēja Reinu un Itāliju.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties