Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:732088
 
Vērtējums:
Publicēts: 23.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Cikliskā šķielēšana ir reti sastopams šķielēšanas vieds. Tā ir neparalītiska un neakomodatīva šķielēšana ar regulāru, konstantu periodu1. Vidēji viens cikls ilgst 48 stundas (līdz pat 96 stundām), t.i., 24 stundas ir manifestā šķielēšana (“sliktā” diena) un nākamās 24 stundas- ortotropija (“labā” diena). Tā parasti parādās spontāni. Viens no izplatītākiem cikliskās šķielēšanas veidiem ir cikliskā ezotropija (no 1/1000 līdz 1/30000 gadījumiem1).
Cikliskā šķielēšana vairāk ir izplatīta bērniem. Vecums, kad bērniem sākas klasiskā cikliskā šķielēšana ir no 3 līdz 4 gadu vecumam. Tiek apskatīti gadījumi ar vertikālo deviāciju vai kombinētu vertikālo un horizontālo deviāciju.
Vēlākā vecumā iegūtās cikliskās šķielēšanas ir saistītas ar dažādām slimībām, sevišķi ar acu ķirurģiju un traumām, kā arī iespējams ar galvas smadzeņu operācijām. Ķirurģiskā darbība parasti ir saistīta ar kataraktas ekstrakciju, tīklenes atslāņošanos, sklēru, kā arī ar šķielēšanu2. Bioloģiskā pulksteņa mehānisma un centrālās nervu sistēmas traucējumi arī varētu izsaukt ciklisko šķielēšanu.
Līdz šim šīs šķielēšanas formas darbības mehānisms nav zināms.
Daudzi autori apraksta diplopiju un supresiju “sliktās” dienās un fuzija “labā” dienā. Diplopija vairāk ir raksturīga pacientiem ar vēlāku šķielēšanas sākumu. Taču sensorā fūzija ne vienmēr darbojas “labajās” dienās, pat ja ir heterotropija. Binokulāro funkciju klātbūtne nav nepieciešama, lai attīstītos cikliskā šķielēšana3.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties