Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:731856
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.02.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kultūra Latvijā
Par kultūru no filozofija viedokļa raksta daudzi pasaulē zināmi filozofi. Taču arī Latvija šaja neatpaliek. Ir arī daži latviešu filozofi, kas šo tēmu piemin. Piemēram, M.Kūle, Andris Vilks, arī Konstantīns Rauduve u.c..Kā piemēru apskatīsim K.Rauduves rakstīto:
Konstantīns Rauduve (1909 – 1974) – latviešu rakstnieks, filozofs. Rakstījis par kultūras un civilizācijas, patiesības un skaistuma, dvēseles miera, grāmatniecības u.c. jautājumiem.
Saistībā ar kultūru K. Rauduve aplūko konfliktu starp kultūru un civilizāciju. Viņš raksta, ka Eiropas cilvēka garīgo dzīvi joprojām nosaka kultūra, taču Amerikā kultūru pamazām nomaina civilizācija. Kultūras kalpībai pakļauj politiku, ekonomiku un tehniku. Kultūra no cilvēka prasot spēku maksimumu, spēku augstāko kapinājumu. Tā rodas augstu spraigumu laikmetos. Uzskata, ka lielās kultūras ir grieķu, ķīniešu, ēģiptiešu kultūrā. Tā cēlusies no varoņu kulta, kas ir šīs kultūras būtība.
Kultūra ir individualā un neatkārtojama paradība ar savu īpatno dvēseli. Kultūra ir senču mantojums, dēlu svētais sakars ar tēviem. Jo vecāka kultūra, jo diferencētāka un daudzveidīgāka tā ir. Kultūra ir cieņa par mūžīgam vērtībām, par mūžīgu dzīvību un slavu, par vienreizīgu veikumu un neatkārtojamu varoņdarbu. Kultūra nevis seko, bet gan spītē laikam. Tā tiecas cilvēciskos notikumos un pardzīvojumus iemūžināt nemirstīgos veidolos. Kultūra ir daudzu tūkstošu gadu nepārtraukts cilvēces pozitīvo veikumu un atziņu uzkrājums. Tā ir iekšējā lieta, tā organiski saistīta ar mūsu dzīvi. Kultūra rada likumus un normas saskaņā ar cilveka dabu, saskaņā ar viņa morālisko satvaru.
Uzskata, ka klasiskās kultūras zeme ir Ķīna. Ķīniešu kultūras centrā ir dzīve un dzīvais cilvēks, kas pakļauts debess augstajiem likumiem, taisnīgi un pareizi dzīves likumus. Patiesības un mīlestības likums nosaka ķīniešu kultūras morāliskos pamatus.
K. Raudive uzskata, ka Eiropas kultūras attīstības vesturē ir bijuši divi kulturas virzieni- klasiskais un romantiskais.
Klasiskā kultūra sevī ir noslegta un pabeigta, tā tiecas pēc stingrām formām, nepieļauj vaļības, trukst plašuma.Tā stingrās formās un noteiktā gultnē ievirza cilvēka dziņas, trauksmes, kaislības un pardzīvojumus.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1249497
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties