Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:730977
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Laulāto kopīgās un atsevišķās mantas veidi un rīcības ar to problēmas
Starp laulātajiem var pastāvēt likumiskās vai līgumiskās mantiskās attiecības. Katram laulātajam var piederēt arī atsevišķa manta. Tikai no laulātajiem ir atkarīgs , kā viņi vēlas nokārtot savas mantiskās attiecības ģimenē. Laulāto mantas jēdziens – tāpat kā jēdziens „manta” vispār - CL nav definēts. Tomēr jēdziens „manta” tiek lietots laulāto likumisko mantisko attiecību tiesiskajā regulējumā gan jautājumā par zināmas mantas piederību, tās pārvaldīšanu un rīcību ar to, gan jautājumā par katra laulātā atbildību par savu mantu, pamatojoties uz saistībām, kādas šim laulātajam pastāv pret otru laulāto vai pret trešajām personām.
Jēdziens „Laulāto manta” aptver gan visu to naudā novērtējamo tiesību kopumu, kuras pieder katram laulātajam atsevišķi, gan visu to naudā novērtējamo tiesību kopumu, kuras pieder abiem laulātajiem kopīgi. CL ir noteikts kāda manta pieder katram laulātajam atsevišķi (CL 89.p.1.d., 91.p.) un atbilstoši kādiem priekšnoteikumiem rodas abiem laulātajiem kopīgi piederošā manta (CL 89.p.2.d.), t.i. tiek izšķirta katra laulātā „atsevišķā manta” un abu laulāto „kopīgā manta”. Turklāt no CL netieši izriet, ka līdzās „Atsevišķai mantai” katram laulātajam vienam pašam pieder arī laulības laikā „atsevišķi iegūtā manta”.
Vadoties no laulāto mantas iedalījuma atsevišķā un kopīgajā mantā, CL regulē laulāto mantas pārvaldīšanu un rīcību ar to:
1) savu atsevišķo mantu (pirmslaulības mantu, savu atsevišķo mantu un laulības laikā atsevišķi iegūto mantu) katrs laulātais, neatkarīgi no otra laulātā, pēc vispārīgā principa pārvalda un lieto viens pats;
2) laulāto kopīgo mantu abi laulātie kopīgi, turklāt viena laulātā rīcībai ar šo mantu nepieciešama otra laulātā piekrišana.
Abiem laulātajiem vienojoties, kopīgo mantu var nodot viena laulātā pārvaldībā, bet viena laulātā atsevišķo mantu – otra laulātā pārvaldībā. Viena laulātā manta (arī tā, kas nodota otra laulātā pārvaldījumā) neatbild par otra laulātā saistībām.
Tāpat arī CL atšķirīgi regulē katra laulātā atbildību ar viņa atsevišķo mantu un viņa daļu kopīgajā mantā par saistībā, kādas šim laulātajam pastāv pret otru laulāto vai pret trešajām personām. Piemēram, par saistībām, kas izriet no viena laulātā neatļautas darbības (CL 98.p.), vai saistībām, kuras laulātais uzņēmies uz savu personīgo rēķinu (CL 99.p.1.d.), šis laulātais atbild vispirms ar savu atsevišķo mantu, bet, ja tās nepietiek, - ar savu daļu laulāto kopīgajā mantā. Turpretī, piemēram, par saistībām, ko laulātie kopīgi uzņēmušies ģimenes vai kopīgās mājsaimniecības vajadzībām, viņi atbild vispirms ar kopīgo mantu, bet, ja tās nepietiek, - katrs ar savu atsevišķo mantu (CL 96.p.1.d.). …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1134158
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties