Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:730014
 
Vērtējums:
Publicēts: 18.06.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1970.gados un vēlāk 1980. un 1990-tajos, atsevišķi komponisti sāka radīt darbus, iedvesmu smeļoties renesanses un viduslaiku mūzikā vai arī Austrumu pareizticīgās baznīcas tradīcijās, kurās pārsvarā mūzika tika atskaņota “a cappella”.
Pats termins “minimālisms” mūzikā un mākslā pamatā norāda uz to, ka mākslas darbs ir veidots, izmantojot ierobežotu līdzekļu daudzumu. Mūzikā tā ir ierobežota harmonija, melodija, ritms, diapazons, teksts vai instrumentācija. Šis mūzikas komponēšanas veids kļuvis populārs sevišķi pēdējo gadu desmitu laikā, un tā populārākie komponisti pārsvarā ir no Austrumeiropas un pārstāv pareizticīgo ticību.
Izcilākie šī virziena pārstāvji ir igauņu pareizticīgās konfesijas pārstāvis Arvo Pērts (Arvo Pärt), Džons Taveners (John Tavener) no Lielbritānijas – komponists, kurš konvertējās par krievu pareizticīgo, poļu katoļu konfesijas pārstāvis Henriks Goretskijs (Henryk Górecki), Anans Hovhaness, kurš uzskatāms par jaunāko mistiskā minimālisma pārstāvi, Sofija Gubaiduļina (Sofia Gubaidulina) – krievu tautības pārstāve, Gija Kančeli Gruzijas komponists, vācietis Hans Otte, slovāks Vladimirs Godārs (Vladimir Godár) un arī mūsu pašu komponista Pētera Vaska daiļradē jaušamas dvesmas no šī mūzikas virziena.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties