Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Administratīvais akts un administratīvo strīdu risināšanas metodes

     

    Referāts13 Tiesības

3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:728911
 
Vērtējums:
Publicēts: 14.11.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 18 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Administratīvā akta jēdziens un pazīmes    4
2.  Administratīvā akta nošķiršana no faktiskās rīcības, publisko tiesību līgumiem un uzziņas    6
2.1.  Iestādes faktiskā rīcība    6
2.1.  Publisko tiesību līgumi    7
2.3.  Administratīvais akts un uzziņa    8
3.  Administratīvo strīdu risināšanas metodes    9
3.1.  Iekšējā otrreizējā pārbaude jeb apstrīdēšana    11
3.2.  Mediācija    12
3.3.  Samierināšana    12
3.4.  Mierizlīgums    13
3.5.  Arbitrāža    14
3.6.  Uzklausīšana un konsultācijas    14
3.7.  Pārrunas    15
3.8.  Tiesībsarga jeb ombudsmeņa institūts    15
  Nobeigums    16
  Izmantoto avotu un literatūras saraksts    17
Darba fragmentsAizvērt

Nobeigums

Administratīvā procesa likuma 1.panta trešajā daļā noteiktajā administratīvā akta definīcijā ir 113 vārdi. Turklāt definīcija, būdama ļoti apjomīga, tā arī nepaskaidro, vai, piemēram, uzziņa par savām tiesībām ir administratīvais akts un kas ir starplēmumi. Atbilstoši loģikas likumiem definīcijas ar 20 un vairāk vārdiem ir uzskatāmas par mazefektīvām, jo pilda nevis definīcijas funkciju, bet apraksta attiecīgā priekšmeta saturu, tāpēc šādas definīcijas ir grūti uztvert. Kā veiksmīgu administratīvā akta definēšanas piemēru var minēt Portugāles un Vācijas administratīvā akta definīciju
Tiesu praksē ir atzīts, ka iestādes faktiskā rīcība atbilst tām pašām pazīmēm, kam administratīvais akts, vienīgi faktiskā rīcība ir vērsta uz faktisko, nevis tiesisko seku radīšanu. Savukārt publisko tiesību līgumu no administratīvā akta norobežo pēc tā, vai līguma dalībnieki var un vēlas atbilstoši savstarpējiem un saskanīgiem gribas izteikumiem slēgt līgumu. Pretizpildījuma konstatācija nenozīmē, ka pastāv līgums, jo tie var būt arī administratīvā akta nosacījumi. Kā arī būtiski nošķirt administratīvo aktu no uzziņas, kas ir veids, kā persona, pirms vēl valsts nav nodibinājusi publiski tiesiskās attiecības administratīvā akta veidā (tātad, realizējot publisko varu), var uzzināt kompetentās iestādes viedokli attiecīgajā jautājumā.
Jāsecina, ka normatīvajos aktos netiek norādīts uz visām iespējām, kā atrisināt tiesiskos strīdus, tādējādi praktiski sašaurinot iespējamo metožu izmantošanu. Lai paplašinātu un padarītu populārākas arī citas metodes, ne tikai ārpustiesas apstrīdēšanu un tiesu, normatīvajos aktos vai kā citādi būtu jāuzsver, ka pastāv arī citas metodes, kā tiesisko strīdu iespējams atrisināt. Par piemēru būtu ņemama starptautiskajos dokumentos iedibinātā prakse, ka tiesa kā tiesiska strīda risināšanas mehānisms nav prioritāra. Nedrīkstētu lēmuma par metožu izmantošanu pieņemšanu atstāt tikai iestādes ziņā. Būtu jānodrošina tāda sabiedrības informētība par strīdu risināšanas metodēm, ka privātpersona vēlētos meklēt tiesiskā strīda risinājumus, pati varētu piedāvāt konkrēto metodi vai ar iestādi uzsākt diskusiju par kādas metodes izmantošanu. Lai sekmētu privātpersonas vēlmi izmantot alternatīvās metodes, likumdevējam būtu jālabo Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likuma attiecīgās tiesību normas un jāparedz, ka juridisko palīdzību sniedz arī gadījumos, kad strīdu izšķir, izmantojot alternatīvus strīdu risināšanas mehānismus.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1317877
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties