Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:723837
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.12.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

PUSES CIVILPROCESĀ. Puses - ir lietas dalībnieki, kuru strīdu par civiltiesībām vai materiālajām tiesībām izskata tiesa. Puses ir prasītajs un atbildētājs. Prasītājs – kurš veršās tiesā, lai aizstāvētu savas intereses. Parasti prasību tiesā iesniedz pats prasītājs, bet atsevišķos gadījumos to viņa interesēs var izdarīt cita persona (valsts vai pašvaldību institūcija, prokurors?). Ja prasību iesniedz likumiskais vai līgumiskais pārstāvis, viņš to dara pārstāvamā vārdā, un prasītājs ir pārstāvamais. Atbildētājs ir persona, pret kuru tiek vērsta prasība. Civilprocesā par pusēm - prasītāju un atbildētāju - var būt jebkura fiziskā vai juridiskā persona. Pusēm ir šādas civilprocesuālās tiesības: 1) iepazīties ar lietas materiāliem, izdarīt no tiem izrakstus un izgatavot kopijas; 2) piedalīties tiesas sēdē; 3) pieteikt noraidījumus; 4) iesniegt pierādījumus; 5) piedalīties pierādījumu pārbaudīšanā; 6) pieteikt lūgumus; 7) dot tiesai mutvārdu un rakstveida paskaidrojumus; 8) izteikt savus argumentus un apsvērumus; 9) celt iebildumus pret citu lietas dalībnieku lūgumiem, argumentiem un apsvērumiem; 10) pārsūdzēt tiesas spriedumus un lēmumus; 11) saņemt spriedumu, lēmumu un citu lietā esošo dokumentu norakstus, kā arī izmantot citas procesuālās tiesības, kuras tām piešķirtas ar šo likumu. Prasītājs turklāt ir tiesīgs: 1) pilnīgi vai daļēji atteikties no prasības; 2) samazināt prasījumu apmēru; 3) rakstveidā grozīt prasības pamatu vai priekšmetu vai palielināt prasījumu apmēru, iekams nav uzsākta lietas izskatīšana pēc būtības. Atbildētājs ir tiesīgs pilnīgi vai daļēji atzīt prasību, celt iebildumus pret prasību vai celt pretprasību. Puses var noslēgt izlīgumu vai vienoties par lietas nodošanu izskatīšanai ŠķTā. Pusēm ir pienākums: 1) ierasties pēc tiesas aicinājuma tiesā; 2) savlaicīgi rakstveidā paziņot par iemesliem, kuru dēļ nevar ierasties uz tiesas sēdi. Procesuālā līdzdalība - Prasību var celt vairāki prasītāji pret vienu atbildētāju, viens prasītājs pret vairākiem atbildētājiem vai vairāki prasītāji pret vairākiem atbildētājiem. Katrs līdzprasītājs un līdzatbildētājs attiecībā pret otru pusi un citiem līdzdalībniekiem uzstājas patstāvīgi. Puses procesuālo tiesību pārņemšana - Ja viena no pusēm lietā izstājas (fiziskās personas nāve, juridiskā persona beidz pastāvēt, prasījuma cesija, parāda pārvede), tiesa pieļauj aizstāt šo pusi tās tiesību pārņēmējam. Tiesību pārņemšana iespējama jebkurā procesa stadijā. Visas darbības, kas izpildītas procesā līdz tiesību pārņēmēja iestāšanās brīdim, tiesību pārņēmējam ir tikpat obligātas, cik obligātas tās bija personai, kuras tiesības ir pārņemtas.

TREŠĀS PERSONAS CIVILPROCESĀ. Prasības tiesvedībā vienmēr ir divi dalībnieki – prasītājs un atbildētājs, taču ja parādās kāda persona, kuras tiesības un intereses var aizskar lietas izskatīšanas rezultāts, tad šādu personu sauc par trešo personu. Tādējādi 3P ir CP dalībnieks, kurš iestājies jau iesāktā lietā sakarā ar to, ka tiesas spriedums strīdā starp pusēm var skart viņa tiesības vai pienākumus. 3P ieinteresētība var izpausties dažādos veidos, piem., šī persona var uzskatīt, ka tai uz strīda priekšmetu ir vairāk tiesību nekā prasītājam vai atbildētājam, vai arī viņa apzinās, ka prasības apmierināšanas gadījumā pret viņu vērsīs regresa prasību, un viņai ir argumenti, lai novērstu prasības apmierināšanu. Atkarībā no trešo personu ieinteresētības rakstura, izšķir 3P: ar patstāvīgiem prasījumiem un bez patstāvīgiem prasījumiem. Trešās personas ar patstāvīgiem prasījumiem - Trešās personas, kas piesaka patstāvīgus prasījumus par strīda priekšmetu, var iestāties lietā, iesniedzot prasības pieteikumu. Trešajām personām ar patstāvīgiem prasījumiem ir prasītāja tiesības un pienākumi. Trešās personas bez patstāvīgiem prasījumiem - Trešās personas, kas nepiesaka patstāvīgus prasījumus par strīda priekšmetu, var iestāties lietā prasītāja vai atbildētāja pusē, ja spriedums lietā var skart šo personu tiesības vai pienākumus pret vienu no pusēm. Trešajām personām, kas nepiesaka patstāvīgus prasījumus, ir puses procesuālās tiesības un pienākumi, izņemot tiesības grozīt prasības pamatu vai priekšmetu, palielināt vai samazināt prasījumu apmēru, atteikties no prasības, atzīt prasību vai noslēgt izlīgumu, kā arī prasīt tiesas sprieduma izpildi. Par 3P civilprocesā var būt fiziskā vai juridiskā persona, kuras tiesības vai pienākumus pret vienu no pusēm var skart spriedums lietā. Uz 3 personām attiecas pušu procesuālās tiesībspējas un rīcībspējas noteikumi, tām ir pušu procesuālās tiesības un pienākumi ar dažiem izņēmumiem. Trešās personas var iestāties lietā, pirms ir pabeigta lietas izskatīšana pēc būtības pirmās instances tiesā. Tās var pieaicināt piedalīties lietā arī pēc pušu vai prokurora lūguma. Trešā persona tiek pieaicināta vai pielaista piedalīties lietā saskaņā ar tiesas lēmumu. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties