Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:723556
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.11.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1.Situācijas raksturojums
Rēzeknes novadā atrodas daudz dažādu vēsturisku pieminekļu, kas ir tūrisma apskates objekti. Tūristi bieži vien garāmbraucot dodas aplūkot dažādas skulptūras, memoriālus, pilsdrupas, muižas un citus apskates objektus. Diemžēl daudzi vēsturiskie pieminekļi, kuru aktualitāte mūsdienās ir mazinājusies, šobrīd ir nesakopti, aizlaisti, pakļauti iznīcībai un nereti arī cilvēku dzīvības apdraudoši.
Gadiem ejot arvien vairāk dažādu vēsturisko pieminekļu tiek atstāts novārtā. Pirmkārt, tas rada vizuālo nepievilcību (nekopta apkārtne, piesārņojums) , kas nereti atbaida tūristus. Otrkārt, jo mazāk tūristu apmeklē šādas vietas, jo vairāk mazinās cilvēku interese par šiem objektiem, kas beigās var novest pie pilnīgas šādu vietu izzušanas, kā arī šo vēsturisko pieminekļu vērtības iznīkšanas.
Rēzeknes pilsētas pievārtē, priežu meža ielenkumā atrodas 1973.gadā izveidots Otrā pasaules kara laika nacistiskā terora upuru piemiņai veltīts memoriāls. 1942.gada 2.janvārī par sarkanarmiešu atbalstīšanu nacisti nodedzināja Audriņu ciemu un Ančupānu kalnos nošāva lielāko daļu ciema iedzīvotāju. Fašisma upuru masu kapos, kur apbedīti vairāk nekā 8 tūkstoši iedzīvotāju, izveidotā memoriāla Dzīvības laukumā uzstādīta skulptūra ‘’Māte ābele”. Memoriāla zemākajā daļā – Nāves ielejā- atrodas simboliskas kapenes, bruģēts ciešanu ceļš un betona siena ar uzrakstu „Viņi mira, lai dzīvotu tu”.
Šeit agrāk bija apmēram 10 m plats un vairāk kā 150 m garš meža izcirtums - bijusī armijas šautuve, gar kuras vienu malu visā garumā stiepjas nošauto Audriņu ciema iedzīvotāju kapenes. „Mātes ābeles” skulptūra- mātes un bērna tēls, atrodas bijušās šautuves galā, terasē ,kas paaugstināta vairāk par 3 metriem. Bronzas lējuma skulptūra ir plastiski bagāta, emocionāli izteiksmīga, un simbolizē dzīvības uzvaru par iznīcību. Savukārt pieeja terasei - ciešanu ceļš - ved garām masu kapulaukam gar laukakmeņu mūri, kas asociējas ar mūsu lauku kapsētām tik raksturīgo akmens mūra sētu. Gala atbalstsiena ar uzrakstu ir bijusī nošaušanas vieta.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties