Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:720616
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.03.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ar terminu postimpresionisms (post-pēc) tiek apzīmētas mākslas norises pēc impresionisma, precīzāk pēc 1886. gada, kad notika pēdējā impresionistu kopīgā izstāde Parīzē. Tā guva ievērojamus panākumus ārzemju mākslinieku vidū, taču pašus francūžus vairs neaizrāva. Savas darbības laikā postimpresionisti bija ne tikai pretstatā ar oficiālo mākslu, bet arī negatīvi izturējās pret buržuāzisko sabiedrību, jo tā bija vienaldzīga pret īstu mākslu. Pārsvarā anarhistiskie mākslinieki piešķir glezniecībai sociālu lomu. Šis nozīmīgais virziens ievada interesi par gleznu kā tādu neatkarīgi no attēlotā sižeta.
Tādu mākslinieku kā O. Renuāra, K. Pisaro, bet it īpaši P. Gogēna, P. Sezāna un Ž. Serā daiļradē bija manāma neapmierinātība ar impresionisma pārlieko uzsvaru uz gaismu, kuras dēļ tika upurēta gan krāsa gan forma. Šie mākslinieki sāka atzīt pārdomātu kompozīciju un stingru līniju, tomēr saglabājot daļu no impresionisma sasniegumiem. Viņi turpināja atzīt krāsas prioritāti, taču vairs neļāva gaismai valdīt pār krāsām, laupīt tām spilgtumu un formu noteiktību. Līnija tika uzskatīta tikai par divu krāsu laukumu robežu. Pretstatā impresionistiem, kas tiecās pēc gaismas un atmosfēras radītiem efektiem, mirkļa kustību fiksācijas, postimpresionisti aicina atgriezties pie mākslinieciskās izteiksmes pamatiem.
Postimpresionistus interesēja cilvēka tēls, taču tas visbiežāk bija nevis laikabiedrs pilsētnieks, bet gan dabai tuvāks Taiti aborigēns vai Francijas nomaļu zemnieks.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −0,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1240720
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties