Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:716993
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.06.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Divertikuloze ir izplatīta slimība un viena no izplatītākajām atradnēm resnajā zarnā. Biežāk slimo pacienti vecāki par 60 gadiem.
Divertikuli var veidoties visās gremošanas trakta daļās, bet 80 – 90% gadījumu novēro tieši resnās zarnas divertikulozi. Divertikulozi izraisa vai tās attīstību veicina nepietiekams balastvielu daudzums uzturā.
Iemesls: Zarnu sienas vājums, kura dēļ palielinās intraluminārais spiediens un caur muskuļu slāni izspiežas gļotādas fragmenti, kas veido dažāda lieluma un formas iztilpumus paraenterāli un parakoliski.
Divertikuli visbiežāk lokalizējas resnajā zarnā, S veida zarnā jeb sigmā (skat 10.8.att.). Savukārt colon descendens, tie ir iedzimti un biežāk sastopami austrumzemju iedzīvotājiem.
Divertikuloze ir tāds stāvoklis, kad ir izveidojušies daudzi divertikuli. Divertikuloze pārsvarā norit asimptomātiski, bet ja attīstās divertikulīts vai divertikula perforācija, tad pievienojas komplikācijas un attīstās akūta vēdera aina.
Simptomi:
• asas kolikveida sāpes vēdera lejasdaļā
• sāpju lokalizācija biežāk kreisajā pusē
• sāpes pavada mainīga vēdera izeja, caureja mijas ar aizcietējumiem
• meteorisms
Ja slimība progresē veidojas mikroperforācija un perikolīts, sākumā ar infiltrāciju, pēc tam ar abscendēšanos. Infiltrāti palpējami caur vēdera priekšējo sienu, bieži tiek uzlūkoti par ļaundabīgu audzēju. Abscendēšanās gadījumā sāpju nav, bet ir nopietnas intoksikācijas klīniskā aina ar zarnu darbības traucējumiem. Ja abscess izlaužas uz vēdera dobumu veidojas – komplikācija, strutains peritonīts. Novēro pozitīvu Blumberga simptomu, ir vājināta vai neklausāma peristaltika (Šlanges simptoms).

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties