Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:714769
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Latvijā arvien vairāk uzmanības tiek veltīts atkarības ārstēšanai, neviens vairs nešausminās par pusaudzi-alkoholiķi vai mazgadīgu datoratkarīgo, bet cenšas (tā vismaz vajadzētu būt!) izmantot visus pieejamos un izveidotos mehānismus, lai bērnam palīdzētu atgriezties normālā dzīvē. Tiek piedāvātas arī dažādas atbalsta grupas un terapijas atkarīgo bērnu vecākiem. Taču vēl arvien par maz uzmanības tiek pievērsts līdzatkarīgajiem, t.i., dzīvesbiedriem, bērniem, mazbērniem, kas dzīvo atkarīgā ģimenē, bet paši nav tieši atkarīgi no kāda atkarību izraisoša priekšmeta vai vielas. Darbā turpmāk tiks apskatīts atkarības jēdziens, līdzatkarīgā psiholoģiskais stāvoklis, līdzatkarīgo bērnu tipizācija, ieskicētas terapijas iespējas un atkarības profilakse.
Kas ir atkarība? Starptautiskajā slimību klasifikatorā ICD-10 atkarības sindroms ir definēts šādi:
“Simptomu grupa, ko veido uzvedības, kognitīvi un somatiski simptomi, kas radušies pēc vielu atkārtotas lietošanas un tipiskos gadījumos izraisa stipru tieksmi pēc vielas, grūtības pašam kontrolēt tās lietošanu, par spīti tās kaitīgām sekām; pacients dod priekšroku vielas lietošanai salīdzinājumā ar citām nodarbībām un pienākumiem, pieaug tolerance, un dažreiz rodas somatisks abstinences stāvoklis.
Atkarības sindroms var rasties pret specifisku psihoaktīvu vielu (piem., tabaku, alkoholu vai diazepāmu), pret vielu grupu (piem., opioīdu narkotikas) vai pret plašāku farmakoloģiski dažādu psihoaktīvu vielu spektru.”…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties