Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:710521
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  Arodveselība    4
3.  Arodveselība vēsturiskā skatījumā    5
4.  Obligātās veselības pārbaudes    6
5.  Darba higiena    7
6.  Nobeigums    6
Darba fragmentsAizvērt

Ievads

Pieaudzis cilvēks trešdaļu mūža pavada darbā, radot sabiedrības materiālās un garīgas vērtības. Darba apstākļiem un darba videi var būt gan pozitīva, gan negatīva ietekme uz cilvēka veselību un labsajūtu. Darbs piešķir cilvēka dzīvei jēgu, dod iespēju būt ekonomiski neatkarīgam, veicina sociālo labklājību. No otras puses, pārmērīga darba slodze un darba vides kaitīgie faktori var negatīvi ietekmēt cilvēku.
Darbs var nodarīt nopietnu kaitējumu cilvēka veselībai. Visbiežāk ir sastopamas ķermeņa traumas nelaimes gadījumu rezultātā un arodslimības. Tomēr veselības jēdziens plašākā nozīmē, ietver ne tikai veselībai nodarīto kaitējumu, darbinieku neapmierinātību, ko radījuši dažādi darba aspekti – vienveidīgs darbs, saskarsmes trūkums, nepietiekama patstāvība, darba laiks, kas bieži neatbilst personiskās un sabiedriskās dzīves vajadzībām. Šie ir tikai nedaudzi piemēri tam, kādu negatīvu ietekmi var radīt darba apstākļi.

3. Arodveselība vēsturiskā skatījumā

Arodveselībai un darba higienai ir sena pagatne. Zinātniskās medicīnas pamatlicējs Hipokrāts, lai noskaidrotu dažādu slimību celoņus, pieversa uzmanību darbam, apkārtējai viedei, veselīgam dzīvesveidam. Ir pieradījumi, ka Hipokrāts aprakstījis slimības, ar kurām svina raktuvēs strādājošie.
17.gadsimta beigās un 18.gadsimta sākumā parādījas pirmie raksti par slimībām saistībā ar arodu. Itāļu ārsts Ramacīni (Ramazzini) aprakstīja plaušu putekļu slimības. 19.gadsimta sākumā sakarā ar strauju industriācijas attīstību pieauga nelaimws gadījumi darbā un arodslimības. Kaitīgie izmeši no rūpnīcam piesarņoja vidi. Radās nepieciešamība veikt labaratoriskos un ekperementālos pētījumus. Pateicoties L. pastēra, R. Koha, E. Parksa, M. Pettenkofera un M. Rubnera ieguldījumam pētniecības jomā preventīvā medicīna nostabilizējas kā zinātne.

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties