Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:705990
 
Vērtējums:
Publicēts: 17.03.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    4
1.  Polemika    5
2.  Polemikas stratēģija un taktika    6
3.  Polemikas paņēmieni    9
4.  Polemikas viltīgie paņēmieni    12
5.  Noteikumi attiecībā uz argumentiem un dažādi argumentācijas paņēmieni    16
6.  Ieteikumi polemikai    19
  Secinājumi    20
  Izmantotā literatūra    21
Darba fragmentsAizvērt

Vārds polemika nāk no sengrieķu valodas “polemikos”, kas tulkojumā nozīmē karojošs, naidīgs.1 Tik tiešām, atšķirībā no diskusijas, polemikai ir raksturīga sacensība, cīņa, noteikta naidīguma pakāpe, kas ir determinēta ar mērķi, kuram seko polemikas dalībnieki. Tieši tāpēc daudzu cilvēku apziņā polemika saistās ar komunikatīvu aktu, ko sauc par asu strīdu.
Polemika tas ir strīda veids, kura ietvaros pušu centieni ir vērsti uz savas pozīcijas pierādīšanu konkrētā apspriežamā priekšmetā. Kā atšķirīgas iezīmes polemikai var minēt sekojošas: pirmkārt, pamatuzdevums, ko risina polemizējošās puses – savas pozīcijas pierādīšana, otrkārt, polemikā iesaistītajām pusēm atšķirībā no diskusijas ir lielāka izvēles brīvība tās līdzekļu, stratēģijas un taktikas izvēlē. Polemikā ir pieļaujama lielāka skaita korektu paņēmienu pielietošana, tādu kā iniciatīvas pārņemšana, pēkšņi izmantojami argumenti, kā arī psiholoģiski paņēmieni kā sava strīda scenārija uzspiešana utt.
Tai pašā laikā pastāv vesela rinda momentu, kas pielīdzina polemiku diskusijai: noteiktas strīda tēmas esamība, saistīts saturs, argumentu izmantošana un strīda pušu uzstāšanās kārtība, kā arī nekorektu loģisku un psiholoģisku paņēmienu pielietošanas aizliegums, ētikas normu pārkāpšana.
Neapšaubāmi, ka uzvara polemikā, sevišķi, ja tā saņem plašu sabiedrības atbalstu (piemēram, kolēģu vidū), var nest apmierinātību. Bet jāatceras, ka sabiedrības apziņā strīds asociējas ar patiesības sasniegšanas līdzekli, tāpēc lēmums, kas balstīts uz polemikā uzvarējušās puses pozīciju, izsauc arī atbilstošu atbildību. Nav grūti iedomāties, kādas būs sekas un atbildība, ja polemikā uzvarēs kļūdains viedoklis. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties