Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:700881
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

19. gadsimta pirmā puse bija laiks, kad vairākās Eiropas zemēs izveidojās nacionālās kustības, kuru darbība zīmīgi ietekmēja turpmāko vēstures gaitu. Daudzviet sākās revolūcijas un sacelšanās, atsevišķas nācijas ieguva valstisko neatkarību, savukārt citas apvienojās. Tādējādi ikdienas dzīvē un vērtību sistēmā arvien lielāku lomu ieguva nacionālā kultūra, tautas kopības apziņa un politiskie un saimnieciskie centieni. Tā tas notika arī Latvijas teritorijā, kur šī gadsimta nozīmīgākās nacionālās kustības bija Jaunlatvieši un Jaunstrāvnieki, tomēr varētu rasties jautājums, vai šo divu grupu pārstāvji, kuri darbojās dažādos gadsimta posmos, bija idejiski vienoti, vai arī viņu uzskati atšķīrās?
Jaunlatviešu nacionālo kustību 1855. gadā aizsāka Tērbatas Universitātes students Krišjānis Valdemārs, nodibinot latviešu studentu pulciņu, kura dalībnieku vidū bija tādi pazīstami cilvēki kā Juris Alunāns un Krišjānis Barons. Iepazinušies ar Eiropā modernajām nacionālisma un liberālisma idejām, kustības biedri drosmīgi atzina sevi par latviešiem un saskatīja nepieciešamību attīstīt latviešu kultūru. Sākot izplatīt savas idejas un uzskatus Rīgā izdotajā avīzē „Mājas Viesis”, Jaunlatvieši ieguva popularitāti. Viņi savos rakstos uzsvēra latvietību un pieprasīja latviešiem tādas pašas tiesības kā citām tautām.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1137549
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties