Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:697271
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.04.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācija latviešu valodā    2
  Anotācija angļu valodā    3
  Ievads    5
  Zinātniski pētnieciskā daļa    6
1.  Uzņēmējdarbības ētikas raksturojums    6
1.1.  Teorētiskie aspekti    6
1.2.  Uzņēmējdarbības ētikas principi    9
2.  Ētikas specifika uzņēmumā    11
2.1.  Ētika un morāle uzņēmumā    11
2.2.  Uzņēmuma kultūra    13
3.  Ētikas kodekss    18
3.1.  Ētikas kodeksa ievērošana starp konkurentiem    22
4.  Secinājumi un priekšlikumi    22
Darba fragmentsAizvērt

Sākumā autore definēja divus atšķirīgus, taču savā starpā ļoti saistītus terminus- „uzņēmējdarbība” un „ētika”. Liekas, ka definējums abiem jēdzieniem ir savs, taču jēga tiem ir līdzīga.
Uzņēmējdarbība ir ekonomiska darbība, kas vērsta uz preču ražošanu, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu peļņas iegūšanas nolūkā.1
Ētikas (gr. Val. Tikums, raksturs, paradums, paraža) jēdzienu galvenokārt lieto, lai apzīmētu filozofisku mācību par morāli un tikumību. Šo vārdu ieviesuši senie grieķi, un jau IV gs. p. m. .ē. Aristotelis sarakstījis grāmatu „Nikomaha ētika”.2
Ētika kā praktiskā filozofija ir mācība par dzīves gudrību, par labākas dzīves un sadzīvošanas meklējumiem, par cilvēka dzīves jēgas nozīmīgām problēmām, par cilvēku dzīves ceļiem, orientācijas iespējām pasaulē. Ētika ir grieķu cilmes vārds ar nozīmi “tikums”, “raksturs”, “paraža”, “paradums”. Vārds ētisks pats par sevi ir neitrāls, kas neliecina ne labu, ne sliktu, jo apzīmē tikai konkrētas personas vai cilvēku grupas attieksmi pret tradicionāli izveidojošos vai topošo vērtību sistēmu. Ētika vienmēr ir bijusi un ir saistīta ar sabiedrību. Ētika filozofiski apcer labo un ļauno, dzīves jēgu, cilvēku tikumus kā gudrību, skaistumu un taisnīgumu jau kopš seno grieķu Aristoteļa, Sokrāta un Platona laikmeta.
Ētika ir dzīves mācība. Tā nelīdzinās kādai aizliegumu sistēmai vai uzvedības tabulām. Tā nav arī ideāla sistēma, kas būtu pielietojama tikai teorijā, nevis praktiskajā dzīvē.3
Jēdzienu “uzņēmējdarbības ētika” visvienkāršāk definēt, apvienojot pamatjēdzienus “uzņēmējdarbība” un “ētika”. Atbilstoši šai loģikai uzņēmējdarbības ētika ir mācība par labo un ļauno, taisnīgo un netaisnīgo, patieso un nepatieso, brīvību un atbildību, varu īpašajās attiecībās un situācijās, kas rodas uzņēmējdarbībā.
Ētika savu secinājumu pamatošanai izmanto dažādas teorijas, taču uzņēmējdarbības ētikas atzinumus vislabāk var izskaidrot ar:
Utilitārismu jeb labklājības ētiku,
I.Kanta pienākuma ētiku,
Mācību par visu cilvēku tiesību vienlīdzību.
1. Utilitārisms ( no lat. utilitas- derīgums) par darbības tikumības kritēriju uzskata derīgumu.
Utilitārisms darbības ētiku saista ar tās sekām. Motivācijai, t.i., pamatojumam, kāpēc cilvēks attiecīgi rīkojas, nav nozīmes. Darbība pati par sevi nav ne laba, ne ļauna, labumu vai ļaunumu tā iegūst tikai attieksmē pret derīgo.
Pienākuma ētiku izstrādā I.Kants (1724-1804). Viņš uzskata, ka ētikai jābūt tikpat racionāli pamatotai kā loģikai, un šādu loģiski skaidru ētiku arī cenšas izveidot. I. Kants ētiku saista ar mācību par cilvēka dabiskajām tiesībām.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1111145
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties