Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:696630
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.04.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Rokmūzika Latvijā    3
  Katedrāle    4
  Menuets    4
  Pērkons    5
  Līvi    5
  Credo    6
  Sīpoli    6
  Opus Pro    6
  Linga    7
  Dzelzs Vilks    7
  Pienvedēja Piedzīvojumi    7
  Aparāts    8
  Nobeigums    8
  Izmantotā literatūra    9
  Skaņu celiņš    9
Darba fragmentsAizvērt

Rokmūzika Latvijā
Trešā Atmoda nereti tiek saukta par Dziesmoto revolūciju. Viens no spēcīgākajiem latviešu ieročiem ceļā uz neatkarību bija dziesma, kura dedza patriotisma jūtas sirdīs kā lāpas un vienoja tūkstošus. Katrai neatkarības cīņai ir bijuši savi muzikālie virsaiši. Atmodas laikā viens no ietekmīgākajiem virzītājspēkiem bija grupa Pērkons, tāpēc viņu uzvara Mikrofonā - 89 ar dziesmu "Mēs pārtiekam viens no otra" šobrīd šķiet absolūti likumsakarīga. Panākumi liecināja, ka pat vislielākie zobgaļi ir sapratuši, par ko ir šī dziesma.
Mikrofona aptauja aizsākās 1968. gadā, sākotnēji balsotāju skaits nebija liels - tikai daži desmiti vēstuļu, pirmajā Mikrofona aptaujas gadā uzvarēja Raimonda Paula dziesma "Mežrozīte". Mikrofons - 86 notikumi ir neaizmirstami. Kad līderes godā izvirzījās Līvu izpildītā dziesma "Dzimtā valoda", radio vadību pāršalca uztraukuma vilnis. Spiediens kā vienmēr nāca no LKP CK (Latvijas Komunistiskās partijas Centrālās komitejas). Noslēguma koncertā beigu beigās tomēr izskanēja „Dzimtā valoda”, Sporta pils bija ļaužu pārpilna - tauta gavilēja gan zālē, gan pie TV ekrāniem.
Sākās viss vēl pirms Mikrofona aptaujas, Helsinki – 86, rokoperas Lāčplēsis, Baltijas ceļa un barikādēm. Mūsdienās rokmūzika roku rokā iet līdzi laikam, pirmā roka kafejnīca Liepājā kļuvusi par teiksmainu leģendu, bet jauni censoņi vēl aizvien meklē ceļu pie klausītāju sirdīm tāpat kā toreiz.

Katedrāle
Par latviešu pirmās oriģinālroka grupas Katedrāle dibināšanas gadu pieņem 1968. gadu, kad tā, jau radusies Bauskas pusē, pārcēlās uz Asariem, kur dzīvoja grupas idejiskais iedvesmotājs Ingvars Leitis. Par leģendāro grupu klīst dažādi nostāsti, saistīti gan ar viņu izjukšanu, gan virtuozā bundzinieka Eināra Raibā pēkšņo nāvi.
Jau 1877. gadā Tomass Alva Edisons izgudro fonogrāfu – pirmo aparātu skaņu ierakstei un atskaņošanai, vēlāk radās gramofons, patafons, bet daudzi neierakstīja, tikai spēlēja, arī Katedrāle. Viņu skanējums aizrāva un iedvesmoja daudzus, tai skaitā Pērkona bundzinieku Daini Strazdiņu un basu, balsi Juri Sējānu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties