Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:694316
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1949.gada marta deportācijās cieta arī „bandīti” un nacionālisti (viņi atradās nelegālā stāvoklī) un viņu ģimenes locekļi, kā arī nošauto un notiesāto ģimenes locekļi, „bandītu” atbalstītāju ģimenes locekļi, vācu tautības pilsoņi, bezpavalstnieki un viņu ģimenes. Tāpat kā „kulaku” ģimeņu izsūtīšana, arī legalizējušos nacionālo partizānu, „nacionālistu” un „bandītu atbalstītāju” ģimeņu deportēšanas bija lielākā patvaļa, jo nekādus „noziegumus” pret pastāvošo iekārtu šie cilvēki nebija izdarījuši.
Katras iedzīvotāju grupas izsūtīšanai bija paredzēts arī īpašs juridiskais noformējums, kas bija saistīts ar daudziem deportāciju brīža vēsturiskajiem apstākļiem- atšķirīgi dokumenti un dažādi represiju termiņi. Deportācijas tika īstenotas pēc politiskiem, sociāli ekonomiskajiem, šķiriskiem, ideoloģiskiem un arī etniskiem kritērijiem, tomēr bieži vien tos kombinēja (piemēram, „sociāli šķiriskie” tika apvienoti ar „etniskajiem”).
Deportācijas tika plānotas līdzīgi liela mēroga militārām operācijām; lai slēptu to patiesos nolūkus, soda iestāžu vadītāji plaši izmantoja dezinformāciju. Deportāciju nolūks bija, pamatojoties uz mākslīgi radītām apsūdzībām, sasniegt PSRS vadības politiskos un ekonomiskos mērķus, īstenot partijas politisko kursu, pildīt tās līderu norādījumus, kuru juridiskais pamatojums bija mazsvarīgs. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1136170
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties