Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:693550
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.11.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ekonomikas teorija kā sabiedriska zinātne radās tikai 18.gs. Terminu ekonomika var tulkot kā ‘’māku pārvaldīt mājas saimniecību’’. Pēc Aristoteļa, ekonomika ir dabiska saimnieciska darbība, kura ir saistīta ar dzīvei nepieciešamo produktu ražošanu un maiņu. Aristotelis tiek uzskatīts par pirmo ekonomistu. Lielu impulsu ekonomiskās domas attīstībā deva kapitālisma iesākumi – radās vesela ekonomistu paaudze, kā arī merkantilisma un fiziokrātisma zinātniskās skolas. Radās termins ‘’politiskā ekonomija’’. Tā autors ir A.Monkretjēns. Viņa interesi saistīja tirdzniecības, amatniecības un ekonomiskā politika. Ā.Smits publicēja savu darbu ‘’Pētījums par tautu bagātības dabu un cēloņiem’’ – politiskās ekonomijas kā zinātnes rašanās laiks. Politiskā ekonomijas tika pārdēvēta par ekonomikas teoriju. Ekonomiskas teorijas centrā ir jābūt ekonomiskā līdzsvara likumsakarībām.
Ekonomikas teorijas kā zinātne pēta to, kādā veidā sabiedrība nodrošina efektīvu ierobežoto resursu izmantošanu, lai maksimāli apmierinātu iedzīvotāju vajadzībās. Ekonomikas teorijas centrā ir cilvēks, viņa rīcība, centieni arvien labāk apmierināt savas vajadzības ierobežoto resursu ietvaros. Pastāv vēl dažāds ekonomikas definīcijas, kā piemēram,1. ekonomika pēta, kā sabiedrība izlieto ierobežotus resursus, lai ražotu vērtīgas preces un sadalīt tās starp dažādām grupām, 2. ekonomiska ir zinātne, kas pēta ekonomisko rīcību, ievērojot savstarpējās attiecības starp galējiem un ierobežotiem resursiem, kas ir alternatīvs izlietojums utt. Secinājums – ekonomikas teorijas ir mācība par ekonomikas subjekta rīcību, cēloņsakarībām viņu saimnieciskajā darbībā.
Ekonomiku iedala divos saimniekošanas līmeņos: 1.mikroekonomika – pēta individuālās saimnieciskas vienības rīcību, 2.makroekonomika – pēta cēloņsakarības tautsaimniecības līmenī.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties