Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:692097
 
Vērtējums:
Publicēts: 25.01.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
1.  Jūras tiesības    3
2.  Jūras tiesību veidošanās vēsture    4
3.  Jūras tiesību attīstība Eiropā    9
  Secinājumi    14
  Izmantotās literatūras saraksts    15
Darba fragmentsAizvērt

Par vienu no pirmajām un līdz pat mūsu dienām galvenajām starptautisko attiecību problēmām uzskatāma valstu teritorijas savstarpējā norobežošana. Valstis, kā starptautisko attiecību un starptautisko tiesību pamatsubjekti ir ieinteresētas precīzā savas teritorijas robežu noteikšanā. Tā ir gan politiska, gan ekonomiska interese, bet pirmām kārtām tas ir jautājums par valsts varas, valsts jurisdikcijas darbību konkrētā teritorijā. Kopš seniem laikiem valstis par savas teritorijas sastāvdaļu ir uzskatījušas ne tikai sauszemes teritoriju, bet arī lielāku vai mazāku jūras platību un centušās šīs teritorijas pakļaut savai varai. Valstu lielā ieinteresētība jūras izmantošanā un savstarpējā konkurence šajā jomā bija tas noteicošais faktors, kurš ar jūras izmantošanu saistītās problēmas izvirzija starptautiskā mērogā un šā jatājuma regulējumu nodeva starptautisko tiesību pārziņā. Saduroties divu vai vairāku valstu interesēm, jūras teritoriju tiesiskā statusa noteikšanā vadīties tikai no vienas valsts velmēm vairs nebija iespējams. Jūras tiesības kļuva par neatņemamu starptautisko publisko tiesību sastāvdaļu.
Ciešo kopsakarību ar vispārējām starptautiskajam tiesībām nosaka arī ANO 1982. gadā pieņemtā Jūras tiesību konvencija1. Šī norma mūsdienās ir nozīmīgākais jūras tiesības regulējošais starptautiskais nolīgums. Dažādu valstu jurisdikcijas attiecināšana uz konkrētām jūras teritorijām nav vienīgais jautājums, kuru regulē jūras tiesības. Rodoties citām ar jūru saistītām peoblēmām, radas arī jaunas jūras tiesību normas, galvenokart regulējot citu jūras teritoriju un virs jūras esošās gaisa telpas tiesisko statusu, jūras resursu izmantošanu un citus jautājumus.
Jūras tiesības ir tiesisks režīms, kas cenšas balansēt starp divām diametrāli pretējām nostādnēm. No vienas puses tā ir atsevišķu valstu vēlme paplašināt savu teritoriālo jurisdikciju attiecībā uz arvien lilākām jūras daļām, bet no otras puses – navigācijas un zvejošanas brīvības nodrošināšana pasaules ūdeņos, pieļaujot tikai atsevišķus ierobežojumus tiešā piekrastes vaslsts krasta līnijas tuvumā.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1213223
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties