Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:691871
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.02.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
2011. - 2015. g.
Darba fragmentsAizvērt

Kopumā Latvija iedzīvotāju ienākuma nodokļu likme ir ievērojami zemāka – tikai 26%, salīdzinot ar Somijas vidējo – 37%, tas ir par 11%, līdz arto , vidējais Somijas iedzīvotājs maksā vairāk. Bet ja ienākumi Somijā ir vidēji 20 000 EUR gadā un persona ir Luteriskās baznīcas loceklis, tad persona maksā apmēram 29 % iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas arī ir vairāk nekā maksā Latvijas iedzīvotājs.
Jāsecina, ka Somijā iedzīvotāji ar mazākiem ienākumiem maksā arī mazākus nodokļus, turpretim Latvijā visiem iedzīvotājiem neatkarīgi no viņu ienākuma līmeņa ir vienāds nodokļu slogs.

SECINĀJUMI
Atšķirībā no Latvijas, Somijā ir ne tikai valsts nodokļi, bet arī pašvaldības, kā arī dažām atsevišķām grupām – baznīcas nodoklis.
Somijā un Latvijā ir gan pilnas, gan pazeminātās PVN likmes.
Somijā atšķirībā no Latvijas ir iestrādātas pazeminātās nodokļu likmes, kuras vērstas uz iedzīvotāju labklājības nodrošināšanu, jo ar pazemināto nodokļa likmi aplikti pārtikas produkti, sporta pakalpojumi, kultūras pasākumi, sabiedriskais transports. Bet Latvijā pārtikas produktiem nav pazeminātā nodokļu likme.
Arī Latvijā vajadzētu Pievienotās vērtības nodoklī iestrādāt samazināto nodokļa likmi pārtikas precēm, tāpat kā Somijā, tomēr ir pozitīvi, ka Latvijā ir arī 0% PVN likme, tomēr to varētu pievienot nevis kuģu degvielas uzpildei, bet, piemēram, Latvija ražotiem medikamentiem, kas būtu daudz konkurētspējīgāki gan iekšzemē, gan eksporta vajadzībām.
Iedzīvotāju ienākumu nodokļa likmes Latvijā un Somijā atšķiras, Somija pielieto progresīvo likmi valsts nodokļos un fiksēto likmi baznīcai un pašvaldībām, Latvija izmanto tikai fiksēto likmi.
Manuprāt, vajadzētu noteikt iedzīvotāju ienākuma nodokli pēc progresīvās nodokļu likmes atkarībā no ienākumu apjoma, kā tas ir Somijā, kur līdz konkrētai summai nodokli nemaksā, bet pēc tam maksā arvien lielāku.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1249737
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties