Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:687663
 
Vērtējums:
Publicēts: 29.11.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vārds „erozija” cēlies no latīņu valodas, kur „erosio” nozīmē sairšanu. Ar terminu „erozija” plašākā nozīmē saprot augsnes vai iežu daļiņu atraušanu no monolīta, to pārvietošanu ar ūdeni vai vēju.
Zemes virskārta nepārtraukti mainās. Pārveidojumi notiek smaguma spēka, kā arī saules enerģijas ietekmē. Vējš ūdeņi, ledāji noārda pārvieto un nogulsnē reljefa zemākajās vietās iežu sadēdēšanas produktus, tāpēc lēni, taču nepārtraukti pazeminās reljefa pacēlumi un aizpildās ieplakas. Parasti erozija skar virsējo auglīgo slāni, kura dabiskā pārveidošanās notikusi 2000 – 7000 gados. Erodēta augsne ir maztrūdaina, tai ir blīva sakārta un maz slāpekļa.
Izšķir normālo (ģeoloģisko) eroziju – denudācijas un paātrināto (mūsdienu) eroziju. Denudāciju sauc par normālu eroziju, jo tas ir globāls ģeoloģisks process, kas risinājies sen pirms cilvēka izcelšanās un vēl šodien noris neatkarīgi no cilvēka. Denudācija dabā notiek vēja, temperatūra un nokrišņu mijiedarbības rezultātā.
Denudācijas process notiek tik lēni, ka tas ar cilvēka mūžu nav mērāms, tādēļ rodas maldīgs priekšstats par reljefa formu, kā arī augsnes šķietamu nemainīgumu. Normālas ģeoloģiskās erozijas pazīme ir līdzsvars starp virskārtas noārdīšanas un augsnes veidošanās procesa intensitāti.
Paātrinātā erozija ir tā , kas attīstās cilvēka darbības rezultātā. Tās cēlonis ir nevis dabas apstākļi, bet gan cilvēka darbība un tā iejaukšanās dabas līdzsvarā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties