Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:686640
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Antonio Vivaldi ir dzimis 1678. gada 4 martā Venēcijā. Viņa tēvs, saprazdams, ka dēlam ir vajadzīga izglītība, nodeva viņu mācīties katoļu seminārā. Tēvam par prieku divpadsmit gados gūtās zināšanas vainagojās ar svinīgu ordinācijas misi. Antonio kļuva par katoļu baznīcas kalpu un draudzes ganu. Praktizējoša garīgā tēva gaitas Vivaldi tomēr piekopa diezgan neilgi – viņa vadībā notika vien dažas mises. Oficiālais iemesls bijusi krūšu kaite, bet leģendas stāsta ko citu: mises laikā, kad bijušas mazas pauzes, Vivaldi esot skrējis blakus telpās un ātri pierakstījis muzikālus motīvus, kas nelikuši viņam mieru kalpošanas un grēksūdžu pieņemšanas laikā, un jaunais priesteris esot kļuvis izklaidīgs un paviršs. Tieši tāpēc viņš atteicies no kalpošanas Dievam, palikdams uzticīgs mūzikai. Šo soli – atteikšanos no aktīvām priestera gaitām – atlikušo mūžu Vivaldi bieži pārmeta.
1703. gadā Antonio Vivaldi kļuva maestro di violino slavenajā baznīcas patversmē, vai, precīzāk, internātskolā Pio Ospedale della Pieta, kur mācījās bagāto venēciešu nelikumīgi dzimušās atvases. Mācību iestādes specializācija bija muzikālā audzināšana, kuru skolotāji skaidroja kā psiholoģiskās terapijas paņēmienu. Šeit Vivaldi bija jāpasniedz stundas, jāvada skolas orķestris un reizi nedēļā jāuzraksta un jāatskaņo jauns koncerts. Viņa komponēšanas māksla tika dāsni atalgota – par katru koncertu Vivaldi saņēma zelta dukātu, kas tiem laikiem bija pat pārāk liela maksa. Nav brīnums, ka Vivaldi šo darbu turpināja līdz mūža galam, pēdējos gados gan vairāk ceļojot. Ceļošanu un darbam atrautus sānsoļus viņam piedeva, jo koncertus, kā allaž reizi nedēļā, Vivaldi rakstīja kārtīgi un laikus nosūtīja uz skolu viņa aptuveni 600 koncerti ar solista intermēdijām un orķestra riturnelēm mūsdienās ir vieni no spēlētākajiem skaņdarbiem pasaulē. 1713. gadā trīsdesmit piecu gadus vecais Vivaldi uzrakstīja pirmo operu „Otons atpūtas mājā”. Lai gan laikabiedri atzina Vivaldi par labāko vijolnieku un instrumentālās mūzikas komponistu, viņš tomēr neriskēja savu operu uzvest Venēcijā. Pirmizrāde notika mazpilsētas Vičencas Sv. Anželo teātrī. Šajā nelielajā pilsētā neveiksmes gadījumā neslava būtu daudz klusāka nekā muzikāli izglītotajā piejūras lielpilsētā. Izgāšanās nenotika, , dzīves laikā Vivaldi uzrakstīja vismaz 40 operas. Divdesmit viena no tām ir labi saglabājusies, bet, Vivaldi kā operkomponistu mūsdienās pazīst tikai retais.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1131984
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties