Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:686608
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.06.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Edvards Virza (īstajā vārdā Jēkabs Eduards Liekna) dzimis 1883. gada 27. decembrī Jelgavas apriņķa Silgales pagasta ‘‘Rāceņos’’ - saimnieku ģimenē. Dzejnieka dabu Edvards jeb Eidis, kā viņu tuvinieki dēvēja, iespējams, mantojis, no mātes un mātesmātes. – ‘‘Mātes dzimta, kas dzīvojusi Rāceņos, kur tēvs jaunībā gājis iegātņos, pēc Virzas nostāstiem, bijusi ļoti dzejiska; sevišķi mātesmāte bezgala daudz viņam stāstījusi gan par senčiem, gan hercogu laikiem’’.
Edvards – vecākais no Lieknu ģimenes deviņiem bērniem (pavisam ģimenē bijis četrpadsmit bērnu, pieci miruši mazotnē) pēc senču paražām viņam bija jāmanto māja un jāturpina tēva darbs. Dzīve iegrozījās citādi – Edvards kļuva par rakstnieku, bet lauku dzīve, zemnieks un viņa darbs kā pamatvērtība allaž bijusi viena no galvenajām Virzas daiļrades tēmām. Tas, ka gan no tēva, gan mātes puses ģimene vairākās paaudzēs dzīvojusi pieticīgi, rada stabilitātes un drošības izjūtu bērnībā, bet vēlāk dzimtas mājas – plašākā nozīmē piederība dzimtajai vietai, dzimtajai tautai – kļūst par vienu no neapšaubāmām pamatvērtībām Virzas daiļradē. Virzas senči bijuši ne tikai īsteni patriarhāli, sīksti un strādīgi zemnieki, bet arī mākslinieciskām dotībām apveltīti cilvēki. Viņa mātestēvs Pēteris bijis ar temperamentīgu dabu un stāstījis talantu. Virza pats par viņu ir teicis: ‘‘Vectēvs nedzīvoja to dzīvi, kas viņam bija apkārt. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1151977
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties