Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:684144
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.02.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Dainās, folklorā un sarunās senajai „tēva zemei” bija tikai tēva novada nozīme. Garīgie rakstnieki, latviskodami svešus augstas kultūras jēdzienus, tēva zemi sāka lietot patria (no latīņu valodas Tēvzeme) nozīmē. Jaunie tautieši radīja nosaukumu tēvija, kas, stādamies visādos savienojumos, kļuva par patriotisko jūsmu un domu izteicēju. Ap tiem vijās jūsmu epiteti un figūras, visi dzejas un publicistikas izteiksmes līdzekļi, kam nācās darīt brīnumu: tautu no dziļā gadu simtu miega, neapziņas un nāves pacelt apzinīgās nācijas brīvībā un godā. To darīja Auseklis un Rainis. Viņi atrada lielām, domām cēlus vārdus, sevišķi izteiksmīgais un straujais Auseklis, piemēram, epiteti:”...tēvija, mīļā, dārgā, svētā Latvija, Tad cerēt vari gan uz brīvību” ( Kop. raksti, 220).
20. gs. sākumā lielie patriotiskie vārdi piedzīvoja ārēju nospiešanu un iekšēju krīzi, kas tos uz laiku dzēsa no laikrakstu lapām, dzejām un laužu runām. Pirmā pasaules kara sākumā, kad Latvijas likteņi bija neskaidri, tautas sirdīs atgriezās patriotisms. Strauji patriotiski kļuva Jānis Akuraters, Kārlis Skalbe, Viktors Eglītis un Edvards Virza. Jānis Rainis trimdā pēc 1905. gada revolūcijas dziedāja sēras dzimtenes dziesmas, kas uzrunāja latvju tautu. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1330259
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties