Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:682551
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 28.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Speciālos apstākļos vienāda biezuma interferences joslām var būt koncentrisku gredzenu veids. Šādu interferences ainu sauc par Ņūtona gredzeniem. Tie var izveidoties plānā kārtiņā starp divām sfēriskam virsmām ar nevienādiem Liekuma rādiusiem vai arī starp sfērisku un plakanu virsmu.
Aplūkosim kārtiņu starp plakanu un sfērisku virsmu , kāda izveidojas, uzliekot plakani izliektu sfērisku lēcu uz plakanas plāksnītes.
Kartiņas biezums d ir vienāds visos tajos punktos, kuri atrodas vienāda attālumā r no plāksnītes un lēcas saskaršanas punkta. To var izteikt atkarība no attāluma r un lēcas sfēriskas virsmas rādiusa R. Saskaņa ar Pitagora teorēmuVirsmas, starp kurām attālumā r no plāksnītes un sfēriskas lēcas saskaršanās punkta veidojas plānā kārtiņa, ir gandrīz paralēlas. Stars, kas krīt perpendikulari kartiņai, daļēji atstarojas no virsmas starp lēcu un gaisa slānīti. Gaismas stara lielākā daļa iziet cauri kārtiņai un no robežvirsmas starp gaisa slānīti un stikla plāksnīti notiek daļēja atstarošanas.
Tā kā viens stars reflektējas no optiski blīvākās vides - stikla un maina fāzi uz pretējo , bet otrs reflektējas no optiski mazāk blīvas vides - gaisa un fāze nemaina, varam teikt ,kā gaišajiem
gredzeniem ir tādi r, kuriem ir spēka nosacījums Izpildot šo darbu, mēs izskaidrojām, ka temperatūras apgabalā no 20C līdz 100C pretestības pieaugums ir proporcionāls temperatūras pieaugumam. Attēlojot iegūtos datus grafikā, mēs redzam, ka tā arī ir. Salīdzinot iegūto materiāla termiskās pretestības koeficienta vērtību ar tabulas datiem, ir redzams, kā pētamais paraugs ir izstrādāts no vara. Aprēķinot kļūdas, mēs iegūvām ļoti mazas, niecīgas vērtības, kas acīmredzami ir saistītas ar neprecīzu mērīšanu. Praktiski šīs neprecīzitātes nevar neko ietekmēt un līdz ar to mēs varam uzticēties iegūtiem rezultātiem.
Mēs noteicam gaismas viļņa garumu, izmantojot Ņūtona gredzenus, tas vidēji ir vienāds 537∙10-4 51.3∙10-4mm kur aprēķinot mēs varējam kļūdīties izmērot d – Ņūtona gredzena diametrus. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1143899
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties