Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:680896
 
Vērtējums:
Publicēts: 11.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Raiņa(Jāņa Pliekšāna) biogrāfija    4
  Jānis Kalniņš par Raini    8
  Raiņa darbība politikā    9
  Raiņa lugas „Jāzeps un viņa dēli” raksturojums    10
  Raiņa dzejoļu krājuma "Gals un sākums" analīze    16
  Secinājumi    25
  Izmantotā literatūra    26
  Pielikumi    27
Darba fragmentsAizvērt

Vecāki dzīvojuši Pārdaugavā, Augškurzemē. Tur piedzima vecākā meita Līze. Jānis Pliekšāns - viens no ievērojamākajiem latviešu literātiem; dzejnieks, dramaturgs, sabiedrisks un politisks darbinieks. Raiņa bērnību pagājusi pusmuižās Tadenavā, Randenē, Berķenelē, Vasiļovā, Jasmuižā. Beidzis Rīgas pilsētas (vācu) ģimnāziju (1884) - ģimnāzijas laikā apguvis sengrieķu un latīņu valodas, aizrautīgi lasījis pasaules literatūras klasikas darbus, vācis latviešu folkloru un ķēries pie Puškina darbu atdzejošanas. Uzreiz pēc ģimnāzijas iestājies Pēterburgas universitātes Juridiskajā fakultātē, studiju laikā sācis rakstīt laikrakstam „Dienas Lapa". Studijām seko jurista palīga darbs Viļņā un Jelgavā (1889-1891), bet, atgriezies Rīgā, Rainis kļuva par avīzes „Dienas Lapa" redaktoru - viņa darbības gadi sakrīt ar kustības.Jaunā strāva aktivitātes uzplaukuma gadiem (1891-1895). Rīgā Rainis iepazīstas ar dzejnieci un dramaturģi Aspaziju (Elzu Rozenbergu), ar kuru kopā pavadīta gandrīz visa atlikusī dzīve (salaulājušies 1897. jūlijā, Rainim atrodoties apcietinājumā). Pēc Rīgas perioda seko īss laiks Jelgavā, 1896. gada nogale un nākamā gada sākums Berlīnē, notāra darbs Paņevežā, kur pēc pāris mēnešiem, 1897. gada maijā, Rainis tiek apcietināts ar apsūdzību par piederību slepenai pretvalstiskai organizācijai, par kādu uzskatīja „Jauno strāvu”. No Paņevežas Rainis nonāk Liepājas un pēc tam - Rīgas cietumā (1897); tur Rainis atsāk darbu pie Gētes „Fausta" tulkojuma un ar Aspazijas palīdzību to pabeidz (izd.1898.). „Fausta" tulkojums ienes jaunus vārdus un pārmaiņas latviešu literārajā valodā.
Apcietinājumam seko Pleskavas un Slobodskas trimda (1897-1903). Visā šajā laika posmā noskaidrojas Raiņa dzejnieka aicinājums un pārliecība par dzeju kā neatsveramu sabiedriskās domas veicinātāju un ietekmētāju.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1310826
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties