Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:679555
 
Vērtējums:
Publicēts: 18.01.2019.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 13 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Kas ir vientulība?    4
  Psiholoģiskie priekšstati par vientulību    6
  Vientulības definīcijas    17
  Vientulības un nošķirtības salīdzinājums    20
  Vientulības fenomens :ģenēze, cēloņi, veidi    21
  Vientulības dinamiskais modelis    26
  Vientulības diagnostika    28
  Nobeigums    31
  Avoti    32
Darba fragmentsAizvērt

Nobeigums
Vientulības problēma vienmēr ir uztraukusi cilvēci, lika par to aizdomāties zinātniekus, rakstniekus, filozofus. Pēdējā laikā nāk klajā arvien jauni darbi, kas pēta vientulības būtību, tās rašanās iemeslus, raksturīgās izpausmes un ietekmi uz dažādām cilvēku kategorijām dažādos dzīves posmos. Sabiedriskajā apziņā vientulība parasti tiek saistīta ar briedumu un vecumu. Tomēr ir pētījumi, kas pierāda, ka asākā problēma ir jaunībā, pirmo reizi vientulību apzinās cilvēks pusaudžu vecumā (tas ir saistīts ar refleksijas attīstību šajā vecumā un pāreju uz jaunu pašapziņas līmeni). Gribu piebilst, ka Kanādā izgudroja ģeniālu ideju – apvienojot “Veco ļaužu namu” ar “Bērnu namu”. Rezultāts pārsteidza visus. Vecākie cilvēki ieguva mīlošos mazbērnus, un bāreņi pirmo reizi juta, kas ir vecāku mīlestība un rūpes. Bija arī veikti pētījumi, kuri parādīja atšķirības vīriešu un sieviešu vientulībā. Sievietes pārdzīvo vientulību asāk nekā vīrieši, bet agresiju izpauž mazāk nekā vīrieši. Sievietes vairāk analizē savas vientulības iemeslus un meklē problēmu risināšanas konstruktīvās metodes.
Vai vientulība ir mūsu neizbēgamā īpatnība? Mūsdienīgs cilvēks to izjūt intensīvas un pat piespiedu saskarsmes situācijās - pilsētas pūlī, savas ģimenes lokā un draugu vidū. Bet vai var uzskatīt, ka vienīgā alternatīva vientulībai ir bezgalīga saskarsme, kas absorbē cilvēka garīgo dzīvi? Tieši saskarsme var radīt vientulību. Milzīgs informācijas daudzums, uzspiesta saskarsme tikai saasina vientulības sajūtu (piemēram, televīzija, internets sagrābj cilvēku gūstā, atņemot viņam laiku, un nedod ne mīlestību, ne siltumu.) Alternatīva vientulībai var būt cilvēka prasme un vēlme ieskatīties sevī, tieksme iemācīties sevi saprast, tieksme pēc pašpilnveidošanās (kad pašam nav garlaicīgi). Tādējādi nav iespējams pilnībā pārvarēt vientulību, un tas droši vien nav nepieciešams: vientulība līdz noteiktai pakāpei ir nepieciešama, lai izaugtu, attīstītu radošus spēkus, patstāvību, bet, kad runa ir par eksistenciālo vientulību, jāmācās to pieņemt kā mūsu esamības dabisko daļu. …

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties