Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:674921
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Anglikānisma jēdziens    4
  Anglikānisma rašanās    5
  Anglikānisma īpatnības    10
  Secinājumi    11
  Izmantotā literatūra    12
Darba fragmentsAizvērt

Pasaulē sen jau vairs nepastāv viena vienota Kristīgā Baznīca kā vienota organizācija vai struktūra – lai gan vismaz tradicionālās konfesijas vadās no klasiskajiem Kristīgās Pirmbaznīcas pamatpostulātiem, uz šādas bāzes izveidojušās jaunas konfesijas un denominācijas, izejot gan no Katolicisma, gan Pareizticības (Ortodoksijas), gan caur Protestantisko Reformāciju, gan vairāk vai mazāk izejot pat ārpus tradicionāli klasiskās kristietības postulātiem. Uz šodienu vairs nav iespējams pateikt, kura ir absolūti pareizā un vienīgi īstā konfesija, denominācija, baznīca.
Iespējams, ka baznīcas šķelšanās ir bijusi neizbēgama daudzu iemeslu dēļ. Valdnieku atkarība no Romas pāvesta, nodokļu maksājumi u. c. bija nozīmīgi šķēršļi valstu neatkarīgai attīstībai un neatkarīgas politikas veidošanai.
Romas Katoļu baznīcas tradīcijas nereti bija šķērslis daudzām valdnieku politiskajām rīcībām. Kaut vai tāda ikdienišķa sadzīves problēmā kā valdnieka atkārtotas kāzas. Romas pāvests to neatbalstīja, bet valdniekiem tas nereti bija nepieciešams, lai tiktu pie troņmantnieka. Tādā veidā radās nozīmīgas nesaskaņas valdnieku un Romas Katoļu baznīcas starpā.
Jāatzīmē arī tas, ka jebkādas sākotnējās pārmaiņas Romas Katoļu baznīcā uzsāka aristokrātijas pārstāvji, kas bija neapmierināti ar nodevu sistēmu. Turpretī reformācijas vilni aizsāka vidusšķira, kas vēlējās ticību, kas būtu viņiem tuvāka nekā buržuāziskā Romas pāvesta pielūgšana.
Romas Katoļu baznīca savā savtīgumā bija aizgājusi pārāk tālu, sākot ar titulu pārdošanu un visbeidzot ar indulgenču tirgošanu. Turklāt arī Romas Pāvesta nepiekāpība otrreizējo laulību gadījumā neveicināja saliedētību. Un valdniekiem tas nāca tikai par labu arī finansiālajā ziņā.
Taču šķelšanās nav gājusi tik gludi kā iespējams tika gaidīts. Mainoties valdniekiem mainījās arī Lielbritanijas oficiālā piederība mētājoties no Romas Katoļu baznīcas uz Anglikāņu baznīcu. Taču visbeidzot situācija stabilizējās, Anglikāņu baznīca atdalījās no Romas Katoļu baznīcas un veiksmīgi attīstījās, turklāt pat arī veiksmīgi izplatījās ārpus Lielbritānijas.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties