Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:673932
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.01.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    1
2.  Juridiskā atbildība    2
2.1.  Juridiskās atbildības vispārējs apskats    2
2.2.  Juridiskās atbildības pazīmes    3
3.  Juridiskās atbildības veidi    4
3.1.  Disciplinārā atbildība    4
3.2.  Administratīvās tiesības un administratīvais process    4
3.3.  Krimināltiesības    6
3.3.1.  Latvijas Republikas Krimināllikums    6
3.3.2.  Kriminālatbildības pamats    7
3.4.  Civiltiesiskā atbildība    11
3.4.1.  Civiltiesiskās atbildības jēdziens    11
3.4.2.  Civiltiesiskās atbildības pazīmes    12
4.  Nobeigums    13
5.  Izmantotā literatūra    14
Darba fragmentsAizvērt

Ievads




Šajā referāta es mēģināšu izskaidrot galvenokārt juridiskās atbildības jēdzienu un tās veidus. Lai saprastu, kas ir juridiskā atbildība nepieciešams apskatīt tās vispārpieņemtās pazīmes, kuras apvienojot iegūsim juridiskās atbildības definīciju. Tāpat arī nepieciešams aplūkot juridiskās atbildības veidus, ko izdarot būs vieglāk piemērot juridiskās atbildības definīciju dzīvē.
Juridiskās atbildības veidi ir četri:
Disciplinārā atbildība, tā tiek piemērota pie disciplinārā pārkāpuma, t.i. starp darbinieku un darba devēju.
Administratīvās atbildības vietā es vairāk aplūkošu Administratīvās tiesības, lai saprastu kas tās ir, ko regulē, ko pārkāpējs, tās neievērojot, var pārkāpt un kādu sodu pārkāpējam par to var uzlikt.
Kriminālatbildība. Lai izprastu šo juridiskās atbildības veidu es nedaudz apskatīšu arī pašu krimināllikumu, kurš reglamentē kriminālatbildības pamatu un principus un nosaka, kādi sabiedrības interešu aizskārumi atzīstami par noziedzīgiem nodarījumiem. Tālāk aplūkošu arī pašu kriminālatbildību un apstākļus, kas izslēdz kriminālatbildību.
Civiltiesiskā atbildība. Lai izprastu, kas ir civiltiesiskā atbildība nepieciešams, tāpat kā juridiskās atbildības aplūkošanas gadījumā, aplūkot tās vispārpieņemtās pazīmes.
Patīkamu lasīšanu!




Juridiskā atbildība

Juridiskās atbildības vispārējs apskats.

Pirmām kārtām gribētos noskaidrot juridiskās atbildības būtību vispār, vismaz galvenajos vilcienos.
Bieži dzird lietojam vārdus «juridiskā atbildība», «viņš ir juridiski atbildīgs par nodarīto kaitējumu» vai «viņām ir jānes juridiskā atbildība par savām darbībām». Arī likums bieži norāda, ka kādai personai ir «jānes atbildība», ka tai ir «atbildības pienākums» u.tml., tomēr legālu skaidrojumu jēdzienam atbildība nedod.
Jau K. Mīlenbaha „Latviešu valodas vārdnīcā” ir minēts vārds atbildība. Jautājums par personas atbildību visu laiku ir bijis aktuāls, jo vienmēr pastāvējis darbību kopums, kuras sabiedrība uzskatījusi par nevēlamām vai pretējām sabiedrības interesēm un pret kurām mēģinājusi cīnīties.
Sabiedrība pastāvīgi attīstījās un līdz ar to mainījās arī atbildības veidi. Piemēram, vēsture mums atklāj, kā pirmatnējās kopienas princips „zobs pret zobu” (nodarot vainīgajam tādu pasu kaitējumu) tika nomainīts pret mantisku kompensāciju cietušajam vai tā radiniekiem.
Atbildības jēdziens ir cieši saistīts ar izpratni par cilvēka rīcības brīvību. Tomēr atkarībā no tā, kādā skatījumā termins atbildība tiek aplūkots šim terminam definējums ir dažāds.
Juridiskajai atbildībai ir raksturīgi kopēji uzdevumi: audzināt, labot un sodīt vainīgo, bet ar to šīs atbildības uzdevumu uzskaitījums nav pabeigts. Tiesību literatūrā valdošais viedoklis ir tāds, ka juridiskā atbildība ir sociālas atbildības veids un jēdziens sociālā atbildība aptver visus atbildības veidus, kādus sabiedrība pazīst.
Anglosakšu zemēs jēdzienam atbildība piešķir divus veidus. Pirmais jēdziens apzīmē juridisko atbildību jeb juridisko pienākumu (liability), savukārt otrais jēdziens (responsibility) ir daudz plašāks, kas sevī ietver arī atbildību par morālu un ētisku pienākumu izpildi.
Tiesību teorijā pārsvaru ir guvis uzskats, ka juridiskā atbildība ir specifisks veids ar savu definējumu. Aplūkojot vairākus tiesību zinātnieku dotos juridiskās atbildības definējumus, var nosacīti nošķirt vairākas popularitāti guvušas juridiskās atbildības teorijas:
1. Tiesiskās attiecības teorija;
2. Teorija par nelabvēlīgo seku iestāšanos pārkāpējam;
3. Valsts piespiedu līdzekļu piemērošanas teorija;
4. Pozitīvās juridiskās atbildības teorija.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1185442
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties