Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:672070
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.12.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1.Darba tiesību jēdziens un pamatprincipi
Darba tiesības – tiesisko normu sistēma, kura regulē darba tiesiskās attiecības, starp subjektiem. Starp darbinieku un darba devēju.
Darbinieku tiesisko stāvokli pasliktinošo noteikumu spēkā neesamība – nav spēkā darba līgumā d.d. rīkojuma noteikumi, darba kārtības not., vai d. koplīgumā, kas pretēji normatīvu aktiem pasliktina darbinieka tiesisko stāvokli.
Vienlīdzīgu tiesību princips – ikvienam ir vienlīdzīgas tiesības uz darbu taisnīgiem, drošiem un veselībai nekaitīgiem darba apstākļiem. Kā arī uz taisnīgu darba samaksu. Šīs tiesības nodrošināmas uz jebkādas, diskriminācijas neatkarīgi no personas dzimuma, vecuma, rases, invaliditātes, reliģiskās, politiskās pārliecības, nacionālās vai sociālās izcelsmes, mantiskās vai ģimenes stāvokļa apstākļiem.
Tiesības apvienoties organizācijās – darbiniekam ir tiesības apvienoties organizācijās, lai aizstāvētu savas sociālās un profesionālās tiesības un intereses. Darb. piederība organizācijām nevar būt par pamatu atteikumam noslēgt darba līgumu vai darba līg. uzteikumam.
Aizliegums radīt nelabvēlīgus sekas, ja darb. izmanto savas tiesības – aizliegts darb. sodīt vai radīt viņam nelabvēlīgas sekas, ja darb. pieļaujamā veidā izmanto savas tiesības.
2.Darba koplīguma noslēgšanas kārtība
Darba koplīgumu noslēgt ierosina darbinieku pārstāvji, darba devējs vai organizācijas vai to apvienības. Darba devējs, darba devēju organizācija vai darba devēju organizāciju apvienība nav tiesīga atteikties no sarunām par darba koplīguma slēgšanu. Rakstveida atbilde uz priekšlikumu noslēgt darba koplīgumu sniedzama 10 dienu laikā no priekšlikuma saņemšanas dienas. Darba koplīguma noslēgšanai puses rīko sarunas, vienojoties par darba koplīguma projekta izstrādāšanas un apspriešanas kārtību. Puses uz šīm sarunām var uzaicināt speciālistus, izveidot darba grupas, iekļaujot tajās vienādā skaitā abu pušu pārstāvjus, kā arī patstāvīgi izstrādāt darba koplīguma projektu. Darba devējam pēc darbinieku pārstāvju pieprasījuma ir pienākums sniegt viņiem darba koplīguma noslēgšanai nepieciešamo informāciju. Ja sarunu gaitā vienas puses iebildumu dēļ netiek panākta vienošanās par darba koplīguma projekta izstrādāšanas un apspriešanas kārtību vai par darba koplīguma saturu, šai pusei ir pienākums ne vēlāk kā 10 dienu laikā sniegt rakstveida atbildi uz otras puses izteiktajiem priekšlikumiem. Ja saņemts darba koplīguma projekts kopumā, rakstveida atbilde sniedzama ne vēlāk kā viena mēneša laikā, un tajā puse norāda savus iebildumus un priekšlikumus attiecībā uz šo projektu. Ikvienam darbiniekam ir tiesības rakstveidā iesniegt darba koplīguma pusēm savus priekšlikumus attiecībā uz darba koplīguma projektu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −8,70 €
Materiālu komplekts Nr. 1164912
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties