Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:672030
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.08.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Cilvēka ekoloģija ( human ecology) ir zinātne, kas pēta cilvēka un dabas savstarpējās attiecības.

Mēs arvien vairāk izjūtam atkarību no dabas. Kādreiz mēs uzskatījām, ka dabas resursi ir neierobežoti un mēs tos varam izmantot tik, cik ir mūsu spēkos un vienīgais ierobežotais resurss ir cilvēks. Dabas neizsmeļamība ir izrādījusies fikcija.
Valstu un uzņēmumu solījumi nemitīgai izaugsmei ir zaudējuši savu pārliecinošo spēku, jo tas vairs nav iespējams dabas resursu ierobežotības dēļ, vienīgi uz citu valstu vai iedzīvotāju rēķina. Ekonomiskā attīstība nemitīgi ir saistīta ar dabas resursu ekspluatāciju. Tā, piemēram, Latvijas ekonomiskā attīstība ir pamatā balstīta uz kokmateriālu eksportu un naftas produktu re - eksportu.
Var izvirzīt trīs galvenos vides krīzes faktorus:
dabas pārmērīga noslogošana;
- cilvēku skaita pieaugums;
- pastāvīgi augošās cilvēku vajadzības.
Lai atrisinātu vides problēmas mums ir jāpieņem, ka cilvēks vairs nevar atrastie ārpus dabas, tas ir dabas sastāvdaļa un darot pāri dabai viņš nodara pāri arī sev. Tas arī piespiež mūs mainīt mūsu uzvedības modeļus. Cilvēkam mūsdienās ir jāmācās respektēt dabas bagātības kā vērtību pašu par sevi.
Dzīvojot videi draudzīgi ir nepieciešama noteikta filozofija un ētika. Vide ir cieši saistīta ar ētiku, jo mainoties videi mainās arī cilvēka eksistences nosacījumi.
Mūsdienās notiek vispārējs globalizācijas process. Ekonomiskās, ekoloģiskās, politiskās un kultūras izmaiņas vienā pasaules malā ietekmē cilvēku dzīvi arī otrā. Pašlaik dominējošā ir rietumu kultūra, kura uzspiež savu ekonomiku, politiku un kultūru visā pasaulē.
Mūsdienīga cilvēka uzvedība balstās uz rietumu kultūras modeļa, kura galvenais postulāts ir - cilvēks ir ārpus dabas, pāri visam. Tas jau nāk no Bībeles. Bībelē ir teikts: "Un Dievs svētīja un sacīja viņiem: "Augļojieties un vairojieties! Piepildiet zemi un pakļaujiet sev to un valdiet pār zivīm jūrā un putniem gaisā, un visiem dzīvniekiem, kas rāpo pa zemi"" (1.Moz. 6:17-20).
Dekarts uzskatīja, ka dzīvniekiem nav dvēseļu, viņi rīkojas it kā tiem būtu prāts, bet viņi ir mašīnas (bez dvēseles nav arī ētikas). Tagad arī cilvēki ir padarīti par mašīnām, kuri rīkojas tikai saskaņā ar noteiktiem uzvedības modeļiem. Cilvēks ir kļuvis izolēts no dabas un arī no citiem cilvēkiem. Rietumu kultūru ir pārņēmusi dominantes mānija: cilvēku dominante pār dabu; vīriešu pār sievietēm; bagāto pār nabagajiem; rietumu pār dienvidiem, u.tml. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1126008
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties