Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:671148
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.06.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Miķelis Goppers.
(13.06.1908.-5.11.1996.)

Miķelis Goppers dzimis 1908.gada 13. jūnijā Polijas galvaspilsētā-Varšavā.
Viņa tēvs bijis ievērojams latviešu strēlnieku pulka komandieris, Latvijas Skautu centrālās organizācijas priekšnieks, Latvijas armijas Vidzemes divīzijas komandieris, Latvijas Armijas ģenerālis. Kārlim Gopperam ir vairāki ordeņi: 2.,3. kārtas Lāčplēša Kara ordeņi un 2.,3., kārtas Triju Zvaigžņu ordeņi. Miķelis ļoti mīlējis savu tēvu un tieši tāpēc viņam nepaticis, kad viņa uzvārdu rakstījuši ar vienu „p”, jo viņa tēva uzvārds pareizi jāraksta ar diviem „p” burtiem.
Viņš beidzis Rīgas 1.pils ģimnāziju (1929.gadā), kur studējis tautsaimniecību. Latvijas Universitātē 30.gadu sākumā pievērsies izdevēja darbam, izdevis tēva Kārļa Goppera atmiņas „Strēlnieku laiki” (1931.gadā). 1935.gadā nodibināja izdevniecību „Zelta ābele”, bijis tās īpašnieks un vadītājs 1935.-1940. un 1941.-1944. gadam. Kopš 1945. gada Miķelis dzīvoja Zviedrijā, kur Stokholmā atjaunojis izdevniecības darbību. Viņš ļoti mīlējis grāmatas, taču ne visas-tikai tās, kuras darinātas ar rūpību un prasmi, kuras pauž gaumi un kultūru.
Runājot par grāmatu izdevniecību. Goppers to vadīja gandrīz 50 gadus. Šis apgāds „Zelta ābele” bija ievērojams ar savām izcili skaistajām neliela formāta grāmatām. Tās atšķīrās no tā laika izdevniecībām. Vairākums no tām bija orientētas uz visplašākajām lasītāju aprindām, bet ne „Zelta ābele”. Tās augstvērtīgā poligrāfiskā un mākslinieciskā apdare prasīja lielāku laiku un arī līdzekļus. Bet tam bija arī rezultāts-tolaik ikviens grāmatu draugs ar milzīgu sajūsmu saņēma katru jauno „Zelta ābeles” izdevumu. Vienmēr bija gaidīšanas prieks, saistīts ar pārsteigumu, jo neviena grāmata nelīdzinājās citām. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties