Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:670917
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.05.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 96 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
1.nodaļa  Kriminālatbildība    6
1.1.  Kriminālatbildības būtība    6
1.2.  Juridisko personu kriminālatbildības problemātika    13
2.nodaļa  Juridiskas personas kā krimināltiesību subjekts    18
2.1.  Juridiskās personas jēdziens un būtība    18
2.2.  Privāto tiesību juridiskās personas    20
2.3.  Publisko tiesību juridiskās personas    25
2.4.  Juridiskās personas Krimināllikuma izpratnē    28
3.nodaļa  Juridiskās personas atbildības krimināltiesiskie aspekti Latvijas Republikā    33
3.1.  Juridiskās personas atbildības tiesiskais regulējums Latvijā    33
3.2.  Krimināltiesisku līdzekļu piemērošana juridiskām personām Latvijas Republikā    37
3.3.  Fizisko personu atbildība juridisko personu lietā    39
4. nodaļa  Ārvalstu pieredze juridisko personu kriminālatbildībā    51
  Kopsavilkums    66
  Anotācija latviešu valodā    70
  Anotācija angļu valodā    71
  Anotācija krievu valodā    72
Darba fragmentsAizvērt

Autore uzskata, ka diplomdarba temata ietvaros būtiski ir noskaidrot, kas tiek saprasts ar jēdzienu „juridiska persona”, jo teorijā nav sniegts viens visaptverošs skaidrojums. Tādējādi radot iespēju atklāt šī specifiskā krimināltiesību subjekta būtību un atspoguļot problēmas, kas saistītas ar piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu tam.
Skatot minēto jautājumu vēsturiskā griezumā, jāteic, ka daudzās pasaules valstīs juridisko personu saukšana pie kriminālatbildības ir samērā sena prakse. Līdz ar to autore centīsies atspoguļot arī ārvalstu priekšnoteikumus šī institūta ieviešanā, lai labāk izprastu, kādēļ ir nepieciešams paredzēt krimināltiesiskus ietekmēšanas līdzekļus juridiskām personām, kā arī atrast Latvijai piemērotāko modeli, proti, vai Latvijā, veidojot attiecīgu praksi atbilstoši esošaisituācijai, būs pietiekami ar to, ka likumdevējs juridiskām personām ir paredzējis tādu krimināltiesisku līdzekli kā piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošana.
Juridisko personu darbību regulē daudzi normatīvie akti, proti, Civillikums, Komerclikums, Krimināllikums, Administratīvo pārkāpumu kodekss u.c.
Lai pētāmā problēma tiktu atspoguļota pilnīgi, diplomdarbā autore centīsies sniegt piemērus no ārvalstu pieredzes juridisko personu kriminālatbildības jomā.
Atbilstoši iepriekš minētajam, diplomdarbam izvirzītais mērķis ir atspoguļot ar juridisko personu kriminālatbildību saistītās problēmas Latvijā un to iespējamos risinājumus, ņemot par piemēru ārvalstu pieredzi.
Diplomdarba mērķa sasniegšanai autore izvirza sekojošus uzdevumus:
izzināt kriminālatbildības būtību un juridisko personu kriminālatbildības problemātiku;
analizēt iemeslus, kāpēc Latvijas normatīvajos aktos (atšķirībā no citu valstu krimināltiesiskā regulējuma) juridiskām personām netika paredzēta kriminālatbildība;
noskaidrot juridiskas personas jēdziena būtību, juridiskas personas pazīmes un veidus, kā arī to rīcībspēju un tiesībspēju, lai noteiktu krimināltiesību subjektu loku;
aplūkot dažādus juridisku personu veidus, ar mērķi noteikt kriminālatbildības piemērošanas lietderīgumu noteiktam juridisko personu veidam;
analizēt ārvalstu pieredzi attiecībā uz juridiskas personas kriminālatbildību, salīdzināt to ar Latvijas regulējumu, atzīmēt priekšrocības un trūkumus, izteikt priekšlikumus.
Tiecoties uz darbā izvirzītā mērķa sasniegšanu, autore apkopoja likumos un citos normatīvajos aktos noteikto, kā arī analizēja zinātnisko (juridisko) literatūru un pieejamos prakses materiālus. Veicot šo uzdevumu, autore konstatēja, ka par diplomdarbā ietvertajiem jautājumiem Latvijas bibliotēkās pieejamie literatūras avoti latviešu valodā ir Dr.hab.iur. U.Krastiņa un Dr.iur. V.Liholajas zinātniskie darbi, kā arī vairākas publikācijas Latvijas žurnālos un avīzēs, kur juristi pauž atšķirīgus viedokļus attiecībā uz juridisku personu kriminālatbildības ieviešanas problēmjautājumiem. Autore saskārās ar problēmu, ka par izvēlēto tēmu Latvijā samērā maz ir pieejami literatūras avoti un publikācijas svešvalodās, tādēļ tika plaši izmantoti interneta resursi, lai atspoguļotu citu valstu zinātnieku viedokļus. Izvirzītā mērķa sasniegšanu apgrūtināja arī apstāklis, ka Latvijas tiesu prakse attiecībā uz juridisku personu kriminālatbildību vēl ir veidošanās stadijā, jo ir tikai divi tiesas nolēmumi, kur juridiskai personai tika piemēroti piespiedu ietekmēšanas līdzekļi.
Izvirzītā mērķa sasniegšanai autore izmantoja tādas zinātniski pētnieciskās metodes kā informācijas vākšanas, tulkošanas, apkopošanas, analīzes, sintēzes, vēsturiski izzinošās un interpretācijas metode. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −42,96 €
Materiālu komplekts Nr. 1229296
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties