Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:667765
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Viduslaiki ir jauns laikmets, kurš sākās 476.gadā līdz ar pēdējā Rietumromas imperatora gāšanu. Šajā laika posmā attīstījās jauna civilizācija, kurā saplūda romiešu mantojums, kristīgās baznīcas tradīcijas un ģermāņu kultūra. Sākumā mūsu valsti neietekmēja šie notikumi, bet līdz ar 13.gadsimtu viduslaiku civilizācija sasniedz arī Latvijas teritoriju. Latvijas teritoriju viduslaiku sākumposmā, kad te veidojās senās tautas un radās pirmās valstis, dēvē par Senlatviju.

Senās tautas, pilsnovadi un valstis

Kā katrā laikmeta posmā, arī viduslaikiem bija raksturīgas savas tautas. Tātad, no somugriem bija radušies līvi, no baltiem – kurši, zemgaļi, latgaļi un sēļi. Kā jau katrai pastāvīgai tautai, arī šīm bija sava valoda un tradīcijas, bet iekšēji tautas nebija vienotas, un katrai bija savi pilsnovadi, kuri pat mēdz karot savā starpā.
Līvi. Viņi dzīvoja gar jūras krastu no tagad esošās Liepājas līdz Salacgrīvai. Viņi galvenokārt nodarbojās ar zvejniecību un dzīvoja nelielos ciemos. Bet cita daļa līvu bija apmetušies Daugavas un Gaujas krastos, un šeit galvenā nodarbošanās bija zemkopība. Gar Daugavas un Gaujas krastiem viņi bija izveidojuši pilsnovadus., kuru spēcīgākā pils - Turaida atradās Gaujas krastos.
Kurši. Viņi apdzīvojas Ventas un tās pietekas – Abavas piekrasti. Pateicoties skandināviem, viņi bija iemanījušies kuģot pa jūru, un drīz vien paši devās laupījumos uz skandināvu zemēm. Arīdzan kuršiem bija izveidoti vairāki pilsnovadi.
Zemes Abavas krastos kurši dēvēja par Vanemu. Šajās zemēs spēcīgākās pilis un pilsnovadi bija Sabile un Kandava. Savukārt zemes Ventas piekrastē sauca par Ventavu un Bandavu. Bandavas spēcīgākas pilis bija Kuldīgā. Tik pat spēcīgs novads bija Piemare ar Dzintares un Grobiņas pilsnovadiem.
Ir dokumenti, kas liecina, ka atsevišķus pilsnovadus savā varā bija pakļāvis kāds valdnieks – Lamenkins.
Zemgaļi. /Valodnieki domā, ka zemgaļus agrāk saukuši par ziemgaļiem, jo 5.-6.gs. tie dzīvojuši uz ziemeļiem no latgaļiem, tātad viņu „ziemas galā”, viņiem bija vairākas pilis un pilsētas: Mežotne, Sidrabene, Tērvete, Dobe jeb Dobenem, Raktuve/ Zemgaļi dzīvoja Lielupes krastos. Lielākā zeme te bija Upmale, kuras centrs atradās Mežotnē un kas pletās līdz pat Daugavai. Viens no spēcīgākajiem pilsnovadiem te bija Tērvete, kuras centrā atradās Tērvetes pils.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1156447
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties