Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:660153
 
Vērtējums:
Publicēts: 14.07.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS   
1.  TIESĪBU SISTĒMAS JĒDZIENS UN STRUKTŪRA   
1.1.  TIESĪBU NORMAS   
1.2.  TIESĪBU INSTITŪTI   
2.  KONTINENTĀLĀS EIROPAS TIESĪBU LOKS   
2.1.  IZVEIDOŠANĀS   
2.2.  TIESĪBU AVOTI, NORMU LEĢITIMITĀTE   
2.3.  TIESĪBU IZPRATNE UN PIELIETOŠANAS METODOLOĢIJA   
3.  PUBLISKĀS UN PRIVĀTĀS TIESĪBAS   
3.1.  PUBLISKO TIESĪBU BŪTĪBA   
3.2.  PRIVĀTO TIESĪBU BŪTĪBA   
3.3.  PUBLISKO TIESĪBU NOŠĶIRŠANA NO PRIVĀTAJĀM TIESĪBĀM   
4.  PROCESUĀLĀS TIESĪBAS   
5.  TIESĪBU KULTŪRA   
6.  JAUNĀKĀS ATTĪSTĪBAS TENDENCES   
7.  LATVIJAS TIESU SISTĒMA   
7.1.  TIESU HIERARHIJA   
8.  SECINĀJUMI   
Darba fragmentsAizvērt

8. SECINĀJUMI
Aplūkojot referātā aprakstīto Latvijas tiesību sistēmas raksturojumu, galvenais secinājums - Latvijas tiesību sistēma pieder pie, tā sauktās, jauktās tiesību sistēmas.
Latvijas tiesību sistēma savā attīstībā ir ievērojami atvirzījusies no sociālistiskā sistēmas un nepārprotami pavērsusies uz atgriešanos Rietumu tiesību saimē, taču šī pāreja notiek pakāpeniski.
Liela nozīme Latvijas tiesību sistēmas veidošanas gaitā ir kvalitatīvai juridiskajai izglītībai. Atzīstami novērtējams ir fakts, ka juristu izglītība Latvijas augstskolās pēdējos gados tiek orientēta uz jauno situāciju. Topošajiem juristiem, kuriem nav pieredzes padomju tiesību piemērošanā, ir vieglāk pielāgoties jaunajiem apstākļiem.
Runājot par tiesu sistēmu šodien, varu teikt, ka neskatoties uz reizēm visai asu kritiku no sabiedrības puses, kopumā tiesas savā darbībā ir kļuvušas sabiedrībai pieejamākas, prognozējamākas, ir augusi visu līmeņu tiesnešu kvalifikācija, kā arī nav vērojama kadru mainība tiesnešu vidū . Īpaši svarīgs notikums bija Administratīvo tiesu izveide, kas iezīmēja jaunu pakāpi valsts un indivīda tiesiskajās attiecībās. Veidojot administratīvo tiesnešu korpusu, tika izvirzītas augstas prasības tiesneša kandidātiem, un par tiesnešiem ir kļuvuši tiešām visspējīgākie kandidāti.
Attīstoties Latvijas tiesību sistēmai, klāt nāk jauni tiesību avoti, tiek būtiski mainīts dažu tiesību nozaru regulējums – tas viss prasa īpaši apzinīgu sekošanu līdz tiesību pilnveidošanās procesam. Tāpēc tiesnesim ikdienā nepieciešams saņemt gan aktīvās apmācības (seminārus, kursus, dalību konferencēs), gan arī pasīvās (aktuālu rakstu un runu no konferencēm pieejamība, nozīmīgu kolēģu un Eiropas tiesu spriedumu kopsavilkumi). Šo darbu jāveic gan Tiesu administrācijai, gan Latvijas tiesnešu mācību centram, gan arī aktīvi jāiesaistās pašiem tiesnešiem, jo īpaši no Augstākās tiesas un jādalās ar viņu rīcībā esošo aktuālo un svarīgo informāciju. Pozitīvi tiek vērtēts ”Jurista vārds”, kas pēdējo gadu laikā kļuvis par Latvijas tiesību sistēmai aktuālu publikāciju krātuvi. Atzīstami ir vērtējama Tiesas mājas lapā visiem pieejamā Tiesu judikatūras datu bāze un Augstākās tiesas Senāta nolēmumi, kas kopumā nepieciešams, lai tiesneši spētu kvalitatīvi un atbildīgi veikt savu pamatuzdevumu – taisnīgas tiesas spriešanu.
Latvijā tāpat kā lielākajā daļā Eiropas valstu tiek lietota romāņu-ģermāņu tiesību sistēma. Romāņu-ģermāņu tiesību sistēmas ietvaros tiesa katrā gadījumā var izvērtēt konkrēto situāciju un līdzīgos gadījumos pieņemt atšķirīgus lēmumus. Tiesas procesa pamatā ir sacensība starp tiesas dalībniekiem. Lai tiesa spētu pieņemt objektīvu un pamatotu lēmumu, tai ir pienācīgi jāiepazīstas ar pierādījumiem un tie jāizvērtē.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1244404
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties