Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:657787
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.01.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  Pamatteksts    6
  Ezerpils celtniecības vietas izvēle    6
  Pamata režģoga izveide    10
  Ēkas izveide    13
  Ezerpils kopskats    16
  Zinātnieku viedokļi    19
  Izmantotie materiāli un darbarīki    21
3.  Noslēgums    24
4.  Izmantotās literatūras saraksts    27
Darba fragmentsAizvērt

Āraišu ezerpils būvniecību izvēlējos kā kursadarba tēmu, jo tā likās viens no vislabāk saglabājušākajiem arheoloģiskajiem pieminekļiem, kuru var pētīt par laikaposmu pirms krustnešu ienākšanas Latvijas teritorijā. Tā ir viena no retajām vietām, kur balstoties un arheoloģiskajiem atradumiem ir iespējams noteikt mūsu senču attīstības pakāpi tieši arhitektūrā, pretstatus Rietumeiropai. Vairāk informācijas par Latvijas vēsturisko kultūrmantojumu ir sākot ar 12. gadsimta beigām, jeb precīzāk ar krustnešu ienākšanu Latvijas teritorijā, bet par iepriekšējiem kultūras sasniegumiem, un it īpaši par sasniegumiem jebkurā saimnieciskajā procesā ir ļoti nabadzīga. Āraišu ezerpils spēj mums dot kaut mazliet priekštatu par Latvijas teritoriju apdzīvojošo tautu attīstības pakāpi pirms rietumeiropas iedzīvotāju ienākšanas. Šajā kursadarbā es vēlējos sīkāk izpētīt Āraišu ezerpili tieši no arhitektūras viedokļa, jo tieši pēc arhitektūras pieminekļiem mēs varam spriest par tautas zināšanām un iespējām.
Par kursadarba galveno mērķi izvēlējos pētīt vai senajiem latgaļiem piemita arhitektūras zināšanas, respektīvi, vai ezerpils ir arhitektruriska būve, vai tikai apmetne bez arhitektūriskām pazīmem. Arhitektūriskas būves ir tās, kuru būvniecibā tiek izmantoti aprēķini, mērīti izmēri, zīmēti plāni u.t.t. Daudzi zinātnieki ir izvirzijuši hipotēzi, ka arhitektūra pastāv tikai tajā brīdī, kad būvprojektos sāk izmantot akmeni, bet es šo viedokli nepieņēmu, tāpēc šajā kursadarbā tam nepievērsīšu uzmanību. Vēlos pētīt, vai celtniecības procesos ir manāmas kaut kādas sakritības, vai ir redzamas aprēķinu pēdas. Paļaujoties uz zināmajiem faktiem, mēģināšu rekonstruēt tā laika celtniecību un izprast, kādā veidā tika izplānots, un vai kāds vadīja celtniecības darbus uz ezera, vai arī ezerpils tika būvēta vairāk balstoties uz tautas būvniecību un ceļot mācoties no savām kļūdām. Šajā kursa darbā centīšos pētīt hipotēzes par ezerpils izmantošanu un centīšos noskaidrot, vai tā ir bijusi latgaļu apdzīvots “ciems” vai, kā apgalvo atsevišķi vēsturnieki –noliktava, cietums, aizsargnocietinājumi kara laikā u.t.t.…

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties