Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:656525
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 01.10.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Galda etiķete
Pareiza irbulīšu (hashi) izmantošana ir viens no svarīgākajiem etiķetes likumiem Japānā. Tos nekad nedrīkst atstāt iespraustus vertikāli rīsos. Izmantot irbulīšus, lai norādītu uz kaut ko vai uzspraustu ēdienu arī ir nosodāmi. Un ļoti slikti ir kodīt irbulīšus.
Daudzi japāņu restorāni ir aprīkoti ar Rietumu stila galdiem un krēsliem. Taču japāņu tradicionālie sēžamspilveni un zemie galdi un salmu paklāji (tatami) ir vēl joprojām diezgan populāri. Tatami paklājus ir viegli sabojāt un ļoti grūti tīrīt, tāpēc apavus ir obligāti jānovelk pirms kāpšanas uz tā.
Pirms ēšanas lielākā daļa restorānu piedāvā karstu dvieli vai mitrās salvetes (o-shibori) ar ko noslaucīt rokas pirms (nevis pēc) ēšanas. Ļoti nepieklājīgi ar to slaucīt seju vai jebkuru citu ķermeņa daļu. Vēl ir nepieklājīgi izmantot o-shibori dvieļus, lai slaucītu galdu.
Sojas mērci (shōyu) parasti pasniedz atsevišķā traukā pamērcēšanai (nelej uz ēdiena). Savukārt tā tiek lieta uz tōfu, rīvētiem daikon (baltie redīsi) ēdieniem un jēlām olām, gatavojot tamago-kake-gohan (ola uz rīsiem). Nekad nelej uz rīsiem vai zupā. Uzskatāms, ka nepieklājīgi izšķiest sojas mērci, tādēļ, lejot to uz ēdieniem, ieteicams to darīt mēreni.
Pat neformālās situācijās alkohola dzeršana sākas ar tostu (kanpai), kad visi ir gatavi. Nedrīkst sākt dzeršanu, kamēr visiem nav ieliets un tosts nav pabeigts. Nav pieņemts pašam sev ieliet dzērienu – galda biedriem ir jāpapildina vienam otra glāzes. Kad kāds tev ielej dzērienu, glāze jātur ar abām rokām un jāpasakās viņam.
Ja dalies ar kādu ēdienā, pārvieto pārtiku tieši no viena šķīvja otrā. Nekad nepadod pārtiku no vieniem irbulīšiem uz otriem, jo tas atgādina kaulu pasniegšanu bēru ceremonijās.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties