Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:656381
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.06.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1.Saistību jēdziens un rašanās pamati.
Saistību tiesības ir tādas tiesības, uz kurau pamata vienai personai - parādniekam - jāizpilda par labu otrai personai - kreditoram - zināma darbība, kam ir mantiska vērtība (1401.p). šajās attiecībās ir divas puses - kreditors un parādnieks. Kreditors ir persona, kurai no saistības izriet kaut kāds mantiski nozīmīgas tiesības. Parādnieks ir persona, kurai no saistības izriet pienākums vai pienākumi. Saistībā ir nepieciešami vismaz divi dalībnieki. Kreditoram ir tiesības prasīt un sagaidīt prasīto, parādniekam ir pienākums šo darbību izdarīt. Šajā gadījumā saistība nevar pastāvēt tikai kā pienākums vai tikai kā tiesība. Saistība var izpausties jebkādās darbībās, kurām c.ties. sfērā ir ekonomiska nozīme. Saražģīts ir jautājums par veicamās darbības mantisko vērtību personas (goda, cieņas, personiskās brīvības) un tās veselības, laba izskata aizskārums. Šajā gadījumā nevar precīzi tos novērtēt naudas izteiksmē un mantiskās vērtības kritēriji tiek piemēroti nosacīti. Tā var izpausties saistībā atsaukt godu un cieņu aizskarošas ziņas. Jēdzienu saistību tiesības lieto divās nozīmēs, pirmkārt, ar to saprot ties.normu kopumu, kas regulē saistību rašanos, izpildi, izbeigšanos, pārkāpumu sekas (objektīvās tiesības). Šajā nozīme jāsaprot CL, kā arī lielu daudzumu normu, kas ietvertas citos likumos, piem.izsolēm, pirkumu utt. Ar to saprot tiesību normas, kurās norādīts ko drīkst vai nedrīkst darīt attiecību dalībnieki, kas nodibina saistības, pilda vai pārkāpj tās, kā atrisināmi to strapā radušies strīdi. Ar tām saprot to CL daļu, kas regulē mantisko attiecību dinamiku. Otrkārt ar tām apzīmē tās tiesības, kas pēc darījuma vai cita pamata rodas konkrētai pers.kā relatīvas tiesiskas attiecības dalībniecei (subjektīvās tiesības). Šajā nozīmē tās izpaužas kā pozitīvi vērtējumas parādības - līgumi u.c. darījumi, kas nodrošina materiālo vērtību un naudā novērtējamu namantisko labumu pāreju no viena subjekta pie otra preču apgrozību un līdz ar to vajadzību apmierināšanu. Negatīvi vērtējamas ir tiesību pārkāpumu (deliktu) sekas.
Saistību tiesības rodas vai nu no tiesiska darījuma, vai no neatļautas darbības, vai pēc likuma (1402.p). Minētie gadījumi attiecās uz saistību ties.subjektīvo pusi. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties