Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:654230
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.08.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    4
  Vispārīgais Brīvības jēdziens    6
  Līgumu brīvības princips un tā tiesiskā regulācija    7
  Vispārēja regulācija    8
  Atsevišķu nozaru līgumu brīvības regulējums    11
  Konkurence un monopola ierobežojumi    12
  Darba tiesības    13
  Patērētāju aizsardzības tiesības    14
  Nobeigums    15
  Izmantotā literatūra    16
Darba fragmentsAizvērt

Analizējot līgumu brīvības jēdzienu, kurš mūsdienās ir kļuvis nozīmīgs, jo tiesību subjekti sāk apzināties brīvības nozīmi, ir svarīgi izprast kas īsti ir brīvība, jo tikai tad ir būs iespējams runāt tieši par līgumu brīvību. Tāpēc darba ievadā ir jāpieskaras vispārējam brīvības jēdzienam.
Kā zināms pamattiesības tiek iedalītas “brīvības tiesībās” un “vienlīdzības tiesībās”, tātad jau no pašām pamattiesībām izriet, ka jebkuram tiesību subjektam ir tiesības uz brīvību. Turklāt mūsdienu attīstītajā pasaulē cilvēki apzinās, ka formāla brīvība nav pietiekoši ir nepieciešama reāla rīcības brīvība. Protams, ka vairums pasaules valstīs valda demokrātija, bet demokrātija nodrošina tikai tādu “formālu” brīvību, bet mūsdienu attīstītais cilvēks mēdz uzdot jautājumu – “Kāds man no tā labums?”. Un šeit parādās līgumu brīvības nozīme, jo ikdienas dzīve sastāv no neskaitāmi daudzu līgumu noslēgšanas – iebraucot ar auto benzīntankā, braucot sabiedriskajā transportā, iepērkoties veikalā, kā arī vēl daudzi līgumi, ko katrs no tiesību subjektiem noslēdz pildot savus darba un ikdienas pienākumus. Un tieši ikdienā ikviens var apjēgt līgumslēdzēj pušu brīvības nozīmi, lai neiespaidojoties no otras puses vēlmēm varētu brīvi noslēgt jebkuru līgumu, kas būtu pēc iespējas izdevīgāks. Bet vai tas ir iespējams saskaņā ar normatīvajiem aktiem? Vai normatīvie akti neierobežo brīvību? Un vai vispār var noslēgt līgumu, kad abas puses ir rīkojušās pilnīgi brīvi? Vai komersantiem ir iespēja pakļaut patērētājus, vai likumiskā aizsardzība ir pietiekoša? Šie jautājumi ir nozīmīgi jau diezgan ilgu laiku, bet sakarā ar ekonomikas attīstību, iestāšanos Eiropas Savienībā un ekonomisko augšupeju šie jautājumi ir ieguvuši vēl lielāku nozīmi.
Lai sekmīgi rastu atbildi uz šo jautājumu, pirmkārt, ir jāapzina vai vispār ir iespējama pilnīga brīvība visām līgumslēdzēj pusēm. Otrkārt, jāpievērš uzmanība līgumu brīvības regulējumiem Latvijas Republikas (turpmāk tekstā – LR) normatīvajos aktos (autora piezīme – Tā kā līgumu brīvības jēdziens ir ļoti plašs un galvenokārt regulēts ar starptautiskiem tiesību aktiem, tad šī darba īpašība ir tāda, ka autors aprobežosies galvenokārt ar LR normatīvo aktu pētīšanu, tātad darbs atklās tieši to, kā līgumu brīvību pieļauj vai ierobežo tieši LR normatīvie akti, tomēr, lai labāk izprastu līgumu brīvības jēdzienu ir svarīgi arī pieskarties jautājumiem, kas ir regulēti svarīgākajos Eiropas Savienībā spēkā esošajos aktos.)…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties