Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:653474
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Valsts suverenitāte – izpaužas valsts varas tiesībās pilnīgi un netraucēti savas valsts teritorijā īstenot savu varu, kā arī valsts neatkarībā starptautiskajās attiecībās. Suverenitātes būtība no tiesību viedokļa ir augstākā valsts vara valsts iekšējo attiecību risināšanā un neatkarība starptautisko attiecību risināšanā. Valsts ir suverēns un neatkarīgs veidojums un tai piemītošajai suverenitātei ir divi aspekti. Iekšējais – valsts realizē augstāko likumdošanas, izpildu un tiesu varu savā jurisdikcijā. Ārējais – ST attiecībās valstis nepakļaujas viena otrai vai kaut kādai augstākai organizācijai, bet darbojas uz suverēnās līdztiesības pamata ST ietvaros.

Starptautiskā tiesibsubjektība – aptver gan tiesībspēju (spēju būt apveltītas ar konkrētām tiesībām), gan rīcībspēju( spēja realizēt tiesības un juridiskus pienākumus)

Transnacionālās korporācijas – uzņēmumi, kuri savu komercdarbību neveic vienā valstī vai pasaules daļā, bet gan vairākās valstīs, tātad peļņu gūst vairākās valstīs; nodrošina darbu dažādu tautu darbiniekiem; maksā nodokļus vairāku valstu valdībām, u.t.t. Bieži vien transnacionālās kompānijas asociējas ar kādu konkrētu valsti, līdz ar to šīs korporācijas darbība bieži vien asociējas ar attiecīgās valsts darbību kā, piemēram, General Motors un ASV. Pie tam, bieži šīm kompānijām izdodas panākt rezidences valsts labvēlīgāku attieksmi nodokļu un likumdošanas politikas jomā, kā arī attiecīgās valstis cenšas palīdzēt šīm kompānijām, jo uzskata tās par savējām. ir svarīgākās darbojošās personas st-kās sfērā. Dažkārt tās ir varenākas par st-kām organizācijām. Eksteritoriālā, globālā darbības ļauj TNK mazāk pakļauties nacionālo valstu teritoriālai ietekmei. Pastāv uzskats, ka TNK ir jauns koloniālisma paveids. TNK ir transnacionāli pēc savas darbības nacionāli tresti un kompānijas, kurām ir aizrobežu nodaļas vai filiāles un daudznacionālas pēc sava kapitāla korporācijas.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1184568
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties