Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:652381
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.11.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  LĪZINGS    4
1.1.  Operatīvais (darbības) līzings    5
1.2.  Finanšu līzings    6
2.  LĪZINGA TIRGUS PARSKATS PAR 1997 – 2006 GADS    10
3.  LĪZINGA APGRIEZIENI STRAUJI PIEAUG    20
  SECINAJUMI    22
  IZMANTOTA LITERATŪRA    23
Darba fragmentsAizvērt

Līzings – izpirkumnoma, īpaša finansēšanas forma – mašīnu, iekārtu, transportlīdzekļu un tam līdzīgu preču un ražošanas līdzekļu noma. Parasti līzingu veic ar bankas starpniecību, kas no piegādātājuzņēmuma noperk klientam nepieciešamo tehniku un kļūst par tās īpašnieku. Pēc tam banka šo objektu iznomā klientam, par pakalpojumu iekasējot noteiktus procentus. Kad nomnieks ir nomaksājis bankai pilnu cenu un procentus, viņš kļūst par objekta īpašnieku. Ar līzinga palīdzību veicina uzņēmumos ātru ražošanas modernizāciju, jo par iznomāto tehniku nav jāmaksā pilna summa tūlīt un ir iespēja izmantot jaunākos zinātnes un tehnikas sasniegumus. Līzings ir izdevīgs arī mašīnu un iekārtu ražotājiem, jo sekmē ātrāku ražojumu noietu. Līzings ir: īstermiņa (operatīvā) līzings un ilgtermiņa (finanšu) līzings.
Īstermiņa izpirkumnomas līgumu slēdz uz 3 – 5 gadiem. Šajā laikā izpirkumnomas objekts vēl nav pilnīgi norakstīts uz produkta pašizmaksu, tāpēc līguma termiņu var pagarināt vai arī atdot preci atpakaļ īpašniekam. Ilgtermiņa izpirkumnomas līgumu slēdz uz ilgu laika periodu ( 10 – 15 gadiem).Objekts pa šo laiku tiek pilnīgi norakstīts uz pašizmaksu un kļūst par nomnieka īpašumu.
Latvijā līzinga operācijas veic Pareks Banka, Baltijas Tranzīt banka un Merita bank Rigas filiāle. Savukart citas bankas, piemēram, Unibanka, Hansabanka šim nolūkam ir nodibinājušas savs meitas uzņēmumus.
Kā jau bija minēts iepriekš, līzings ir vienošanās, kas panākta starp iznomātāju (īpašuma īpašnieku) un nomnieku (īpašuma nomātāju), kas dot tiesības izmantot konkrētu īpašumu noteiktā laika periodā kā atlīdzību par iemaksātajām naudas summām.
Citiem vārdiem sakot, līzinga devējs nopērk attiecīgo līzinga darījuma objektu savā īpašumā un atdot to lietošanā līzinga ņēmējam. Līzinga ņēmējs veic pakāpeniskus maksājumus, norēķinoties par iespēju lietot sev nepiederošu preci. Jāatzīmē, ka līzings nebūt nav noma ar izpirkšanas tiesībām. Kad uzņēmums nomāt kādu ražošanas līdzekli ar izpirkšanas tiesībām, uzņēmums kļūst par tā īpašnieku uzreiz, kad izdara pirmo iemaksu.
Savukārt līzinga darījumā uzņēmums kļūst par īpašnieku tikai tad, kad ražošanas līdzekļu vērtība ir pilnīgi samaksāta.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties