Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:650797
 
Vērtējums:
Publicēts: 16.12.2015.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

3.2. Teātris, biedrības
Kritiķis
Un tomēr – pāri visam - aktieris! Un visaugstākajā vietā – Dace Akmentiņa. No Rīgas Latviešu biedrības koristes viņa kļuva par aktrisi tajā pašā laikā, kad Rūdolfs Blaumanis stājās vācu avīzes latviešu teātra referenta amatā. Un divdesmitčetrgadīgais kritiķis uzreiz pamana gados ne vairs tik jauno, teju teju trīsdesmit gadu slieksni sasniegušo, bet dvēseliski apbrīnojami jauno un dzidro talantu. Citkārt bargais un ironiskais tiesas spriedējs nekad nepalaiž garām izdevību viņai veltīt labus vārdus un izcelt citu vidū.
Atzinis H. Neierta Ganu meita kopumā par labu iestudējumu, Blaumanis turpina: „Tas, pirmām kārtām, lieku reizi skaidri parādīja, kas par lielisku spēku latviešu teātrī ir Akmentiņas jkdze. Pievilcīgāku un dabiskāku Alpu gani par viņas Eviju pat iedomāties grūti.” (1891.g.2.okt.) Līdzīgas uzslavas turpinās. Dace Akmentiņa ir izvirzījusies par neapstrīdamu galveno lomu tēlotāju, kas daļēji spēj glābt pat vājus iestudējumus, kuru pamatā ir vēl vājākas lugas.
Beidzot pienāk pirmie izcilākie notikumi latviešu dramaturģijā un teātrī – 1893. gada 7.novembrī pirmizrādi piedzīvo Blaumaņa Pazudušais dēls, 1894. gada 19.janvārī – Aspazijas Vaidelote. Dace Akmentiņa ir attiecīgi Ilze un Mirdza. Par savas lugas varoni Blaumanis, protams, neko publiski rakstīt nevar, toties otrajā gadījumā parastā jūsma pārvērtusies divdabīgā spriedumā: „Ārkārtīgi spirgta un taisni apburoši piemīlīga Akmentiņas jkdze tēlojumā bija mīlas jausmu un alku pārņemta ķēniņmeita, atraidītas sievietes kaisles uzliesmojumiem aktrisei tomēr pietrūka izteiksmes līdzekļu.”

Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1351043
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties