Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:650552
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.02.2015.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads   
1.  Vācu ordeņa izveide un būtība   
2.  Vācu ordeņa locekļi   
3.  Vācu ordenis kaujā   
4.  Vācu ordeņa noriets   
  Nobeigums   
Darba fragmentsAizvērt

VĀCU ORDEŅA NORIETS
Zīmīgi tas, ka 13. un 14. gs. bija Vācu ordeņa ziedu laiki, varbūt tas arī bija galvenais cēlonis tā varenības bojā ejai, jo Vācu ordenim bija jābūt reliģiozam, pieticīgam un nekādā gadījumā ne laicīgi orientētam politiskam spēkam. Šajā laikā nostiprinājās arī Polija un Lietuva, kas arvien jūtamāk apdraudēja ordeņa varenību, ar ko aizvien vairāk nācās cīnīties dažādos karos 14. un 15. gs. Piemēram, smagu sakāvi Vācu ordenis cieta kaujā pie Grīnvaldes 1410.gadā, pēc kuras tam nācās atteikties no pretenzijām uz daudzām teritorijām.
Bez tam bija zaudēts ordeņa ideoloģiskais mērķis - cīņa pret neticīgajiem, jo Lietuvai, pieņemot kristietību, ordeņa zemes robežojās ar kristīgām valstīm.
Krīzes rezultātā 1525.gadā ordeņa lielmestrs Brandenburgas Albrehts pieņēmis luterticību, sekularizēja ordeņa zemes Prūsijā un saņēma tās no Polijas karaļa jau kā hercoga lēni. Rezultātā Vācu ordenis kā valstisks veidojums pārtrauca savu pastāvēšanu.
Tādu varenu un ilgi pastāvējušu veidojumu, kāds bija Vācu ordenis, nav tik viegli pilnībā iznīdēt, daži ordeņa idejām uzticīgie brāļi devās uz Vāciju, kur izveidoja jaunus ordeņa statūtus un par jauno ordeņa lielmestru ievēlēja Valteru fon Kronbergu, tomēr, protams, agrāko politisko varenību atgūt vairs nebija iespējams un varbūt tas arī nebija viņu mērķis. Šādi Vācu ordenis pastāvēja līdz 19. gs. sākumam, kad tika likvidēts ar Napoleona izdotu dekrētu. Bet arī pēc tā, Austrijā izveidojās reliģioza aristokrātu apvienība, kas saglabāja Vācu ordeņa nosaukumu un savu darbību saistīja ar labdarību.
„Mūsdienās ordeņa galvenā mītne atrodas Austrijas galvaspilsētā Vīnē un tam ir 1000 biedru.” Interesanti, ka Vācu ordenis mūsdienās ir atgriezies pie sava sākotnējā uzdevuma – kopt slimos un vārgos, rūpēties par cilvēku dvēselēm, neskatoties uz saviem reizēm ne tik cēlajām rīcībām pagātnē, tikai tas tagad ir sieviešu ne vairs vīriešu ordenis.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties