Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:648913
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Šo tēmu izvēlējos, jo piesaistīja jau lekcijā stāstītais par klasiskā modernisma aizsācējiem. Šie mākslinieki, manuprāt, ir to vērti, lai par viņiem izzinātu padziļinātāk.
Tomēr plānos grāmatiņas sīkās un pelēkās reprodukcijas liecina, ka mūsu glezniecības attīstības gaitā skārusi dažādu virzienu iespaidi un tā vienmēr bijusi atkarīga no Eiropas mākslā valdošajām vēsmām.
Pasaules mākslas vēsturē arvien lielāka pētnieku un sabiedrības interese izraisās par 20. gs. sākuma modernās mākslas parādībām. Mūsdienu vācu mākslas zinātnē periodu, kurš aptver laikposmu no šā gadsimta pirmajiem gadu desmitiem līdz 50. gadiem un kurā dzima un attīstījās dažkārt stiliski pat pilnīgi atšķirīgi modernās glezniecības virzieni, apzīmē ar nosaukumu „ klasiskais modernisms”.
Klasiskajā modernismā iekļaujas tādas 20. gs. pirmās puses avangarda parādības kā fovisms, ekspresionisms, kubisms, futūrisms, dadaisms, supremātisms, konstruktīvisms, neoplasticisms, pūrisms, sirreālisms, jaunā lietišķība un dažādi abstrakcionisma paveidi. Latviešu glezniecībā izveidojas savs vietējais klasiskā modernisma variants, ko noteica gan vēsturiskie apstākļi, gan tautas raksturs un gara dzīles.
Tajā reāli izpaudās tikai daži modernisma virzieni – kubisms, fovisms un jaunā lietišķība. Mākslinieki pazina arī ekspresionismu, futūrismu, pūrismu un konstruktīvismu, lietoja tādus jēdzienus kā bezpriekšmetiskā glezniecība un supremātisms, bet, piemēram, par abstrakcionismu, dadaismu vai sirreālismu neizrādīja nekādu interesi.
Kaut gan jāatzīst, ka avangardiskā domāšana ietekmēja tikai kādus piecpadsmit šās paaudzes gleznotājus – lielākā daļa laikabiedru iekļāvās pseidoimpresionisma vai pieticīga reālisma robežās.
Pirmā pasaules kara laikā par spilgtākajiem modernisma paudējiem kļuva Jāzeps Grosvalds un Jēkabs Kazaks – mākslinieki, kuru mūžs pāragri aprāvās 1920. gadā.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1133970
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties