Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Rāznas ezera morfometrisko raksturlielumu noteikšana un ezera termiskais režīms

     

    Konspekts6 Ģeogrāfija

3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:648450
 
Vērtējums:
Publicēts: 17.11.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

7. Rāznas ezera morfometriskais raksturojums
Rāznas ezers ir otrais lielākais (pēc Lubāna) ezers Latvijā (platība 57,56 km2, kopā ar salām 57,81 km2 ). Atrodas Latgales augstienes augstākajā daļā, Rāznas paugurainē, Rēzeknes rajonā, uz rietumiem no Ludzas – Dagdas ceļa. Dienvidu krastā atrodas Mākoņkalns. Rāznas ezera garums 11,18 km (austrumu–rietumu virzienā), lielākais platums 10,6 km. Vidējais dziļums 7 m, lielākais – 17 m. Ezerā atrodamas 10 salas (kopplatība 24,600 ha). Ezerdobe ovāla, ar diviem lieliem līčiem: Dūkstigals (ZR malā), Zosnasgals (R galā). Samērā dziļais Rāznas ezers pēc ūdens tilpuma ir pats lielākais Latvijā (405 miljoni km3 jeb 1/5 Latvijas ezeru tilpuma).Ezers pieskaitāms pie Daugavas lielbaseina. Ezerā ietek 23 strauti un grāvji, notece austrumos pa Rēzeknes upi caur Kaunates ezeru.
Pēc tilpuma (405 milj.m3) - lielākais Latvijā, tā tilpums sastāda 20% no visu Latviju ezeru kopējā tilpuma. Noteces baseins ir neliels (221 km3) šāda lieluma ezeram ,un pārsniedz ezera platību tikai 4 reizes.
Rāznas ezeram raksturīgas samērā neliels ūdens līmeņa svārstības gada laikā .Rāznas ezers ir samērā dziļš ar smilšainu, vietām akmeņainu dibenu, rietumu daļā-dūņains. Ūdens apmaiņa Rāznas ezerā notiek 7,4 gadu laikā.
Virszemes ūdeņu kvalitāti ietekmē piesārņojošo vielu iekļūšana ezeros. Ūdens sistēmu degradāciju veicina organiskās vielas, kas nonāk ūdens objektos no punktveida piesārņojuma avotiem ( NAI, noliktavas u.c.) un no difūzajiem piesārņojuma avotiem (notece no lauksaimniecības zemēm, nekanalizētām teritorijām u.c.).

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1121929
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties