Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:647278
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.10.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Pasaules ekonomikā pastāv vairāki konkurences veidi, piemēram, Nepilnīgā konkurence. Šo konkurences veidu arī nedaudz vairāk iepazīsim. Nepilnīgās konkurences veidam pastāv četri veidi – monopols, monopsons, oligopols un oligopsons. Uzzināsim, kur ir radies vispār jēdziens – nepilnīgā konkurence un kas tā ir, kā arī iepazīsimies ar visiem četriem veidiem, kas pastāv reālajā dzīvē.
Šis konkrētais konkurences veids pastāv visur, kur vien ir ekonomika, t.i. turpat vai visās pasaules valstīs. Kaut gan var pastāvēt tikai kāds no četriem šī veida konkurences veidiem, bet tik un tā uzskatam, ka tur pastāv šī konkurence.
Latvija arī nav izņēmums, šeit arī ir sastopams šis konkurences veids. Tuvāk apskatīsim monopolu, kas tajā darbojas Latvijas tautsaimniecībā. Uzzināsim to, ka Latvijā pastāv trīs īsti monopoli - Latvijas gāze. Latvijas Pasts un Latvenergo. Tuvāk ieskatīsimies monopolu AS „Latvijas Gāze”. Iepazīsim to no 2006. gada līdz 2008. gadam un 2009. gada pirmo pus gadu, to ienākumus, investīcijas, akcijas, attīstību un citus faktorus. Šie dati būs attēloti sešos attēlos un vienā tabulā. Katrs attēls un tabula būs aprakstīta un izpētīta, kāpēc tieši tādi ir dati vai arī kādi varētu būt iemesli, kāpēc, piemēram, neto apgrozījums ir krities 2009. gada pirmajā pus gadā salīdzinājumā ar iepriekšējā gada pirmo pus gadu.

Nepilnīgā konkurence ir situācija, kad nav pilnīga konkurence un firmas spēj ietekmēt konkrēto cenu veidošanos un diktēt apjomus. Šīs konkurences pamatlicējs ir Kembridžas universitātes profesore Džoana Robinsona (dzīvoja 1903.g.-1983.g.). Džoana 1933.g. publicēja pirmo grāmatu - Nepilnīgās konkurences ekonomika. Nepilnīgā konkurence tirgū tiek noteikta: Ja nav ievērots kaut vai viens no absolūtās (tīrās) konkurences noteikumiem; Ja tirgū divi vai vairāk pārdevēji ierobežotas cenu kontroles rezultātā konkurē savā starpā par pārdošanu; Tirgū, kur pircēji vai pārdevēji spēj ietekmēt tirgus cenu.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1232948
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties