Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:646505
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Anna Brigadere savā pasaku lugā “Maija un Paija” stāsta par divu meiteņu atšķirīgajām dzīvēm. Maija ir strādīga pameita, bet Paija – izlutināta mātes meita. Kaut arī abas meitenes dzīvo vienā mājā, viņas ir pilnīgi atšķirīgas. Viens no pretējo raksturu veidotājiem ir viņu dzīves apstākļi. Maijai visi šķēršļi jāpārvar tikai un vienīgi pašas spēkiem, bet Paijai viss tiek pasniegts kā uz paplātes.
Maija dzīvo kā bārene, jo viņas tēvs pēc mātes nāves savu meitu tikai kaunina. Maija ir kalpone pati savās mājās. Bargā pamāte viņai liek darīt visus smagākos, grūtākos un sāpīgākos darbus. Maija visus uzdevumus un pazemojumus pacieš, bet pretī nesaņem neko, pat ne mazo vārdiņu “paldies”. Maija teica Laimai, ka “gribas – kaut viens mīļu vārdu pateiktu, galvu paglaudītu”. Ne mazumiņu no šīs vēlēšanās viņa nesaņem. Bet turpretim Paija dzīvo kā karaliene. Viņai atliek tik pateikt vienu vārdu, un visi mājas ļaudis ir klāt. Paija ir mājas puķīte rozīte. Visi dara, ko vēlas viņa. Maija dzīves apstākļu dēļ ir kļuvusi patstāvīga, jo viss viņai jādara bez citu palīdzības. Bet Paija pat nevar pati sev izķemmēt pinkainos matus, apaut kājas vai nomazgāt muti. Maija cīnās pretī dzīves grūtībām un sarežģījumiem un nekad neatmet cerību, jo zina, ka neviens to nedarīs viņas vietā. Tādējādi viņa ir norūdījusi sevī pacietību un apņēmību. Bet Paija ir tik izlutināta, ka pat nevarēja savaldīties, kad patēvs atnesa zaļu jostu, nevis sarkanu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1140888
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties