Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:643047
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.11.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

“Filozofija (gr.- gudrības mīlestība) – zinātne par vispārējām likumsakarībām, kurām pakļauta kā esamība (t.i., daba un sabiedrība), tā arī cilvēka domāšana, izziņas process.” [ 2. .122. ] Filozofija ir viena no sabiedrības apziņas formām. Tās pamatjautājums ir problēma par domāšanas attiecību pret esamību. Šis ir jautājums par to, kas ir primārais – matērija vai apziņa, gars vai daba, un, kāds ir sakars zināšanām par pasauli ar pašu pasauli. Atkarībā no tā, kā šo problēmu izvērsti risina, veidojās dažādas filozofijas sistēmas. Materiālisma piekritēji par primāro atzina esamību, matēriju par sekundāru – apziņu. Pēc viņu uzskata apziņas saturs ir objektīvi pastāvošās pasaules, iedarbības rezultāts. Ideālisma piekritēji par primāro atzina apziņu, ideju, to pieņēma par vienīgo realitāti.
“Ideālisms (no gr. – izskats, veids, tēls, ideja) – filozofijas virziens, kas pretēji materiālismam filozofijas jautājuma atrisināšanā” [ 2.,160.]. Ideālisma pamattēze ir atzinums par nemateriālā primaritāti, un šī tēze ideālismu tuvina reliģijai, kura atzīst, ka pasaule ir galīga laikā un telpā un ka to radījis Dievs.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties