Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:642415
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.07.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Politikas iniciēšanas un formulēšanas teorētiskie aspekti    4
  Politikas iniciēšanas posms    4
  Politikas formulēšanas posms    5
  Bērnu aizsardzība pret ekspluatāciju, vardarbību un diskrimināciju Latvijā. Hronoloģisks notikumu izklāsts    7
  Dokumenta “Bērniem piemērota pasaule” pieņemšana    7
  Pamatnostādņu izstrādāšana    8
  Pamatnostādnes    9
  Bērnu aizsardzība pret ekspluatāciju, vardarbību un diskrimināciju Latvijā. Politikas iniciēšana un formulēšanas analīze    11
  Politikas iniciēšanas process    11
  Politikas formulēšanas process    12
  Nobeigums    14
Darba fragmentsAizvērt

2002.gada maijā notika ANO Ģenerālās Asamblejas Speciālā 27.sesija par bērniem, kuras noslēgumā, balstoties uz iepriekš gūto pieredzi, tika pieņemts dokuments „Bērniem piemērota pasaule”, kas paredzēja pasaulē aktuālu problēmu bērnu tiesību aizsardzības jomā risinājumu, nosakot, ka ANO dalībvalstis nacionālās politikas līmenī īstenos dokumentā paredzēto rīcības virzienus, lai uzlabotu bērnu stāvokli valstīs. Latvijai kā ANO dalībvalstij dokumentā noteiktās normas ir saistošas.
ANO dokumentā „Bērniem piemērota pasaule” formulēto politiku Latvija ieviesa nacionālās politikas līmenī, izstrādājot pamatnostādnes „Bērniem piemērota Latvija” (turpmāk tekstā – Pamatnostādnes), kurās ietverta sadaļa „Aizsardzība pret vardarbību, ekspluatāciju un diskrimināciju”. Ņemot vērā to, ka politikas plānošana un politikas dokumentu izstrāde 2002.gadā Latvijā vēl nebija pilnveidota un tiesību akti neparedzēja saistošus noteikumus politikas plānošanā, Pamatnostādņu izstrādē ir saskatāmas vairākas problēmas. Būtisks aspekts ir tas, ka pamatnostādnēs formulētās politikas iniciēšanas process ir noticis ārpus Latvijas – starptautiskajā politikā.
Būtiskākā problēma Pamatnostādņu izstrādē ir nepietiekami organizēta un aktīva lēmumu pieņēmēju darbība, lai ANO dokumentā ietverto politikas formulējumu piemērotu Latvijas situācijai. Līdz ar to, referātam tiek izvirzīta sekojoša hipotēze: lēmumu pieņēmēju nepietiekamā darbība bērnu aizsardzība pret ekspluatāciju, vardarbību un diskrimināciju politikas formulēšanas subaktivitāšu līmenī, radīja nepilnīgu un Latvijas situācijai neatbilstīgu politikas formulējumu.
Politikas aizsardzība pret ekspluatāciju, vardarbību un diskrimināciju iniciēšanas un formulēšanas analīzes pamatā ir vairāku autoru teorētiskās atziņas. Politikas iniciēšanas posmā izmantota Džona Kingdona teorija par problēmas identificēšanu, aktualizēšanu un formulēšanu. Savukārt, politikas formulēšanas analīzē izmantotas Koba un Eldera teorētiskās atziņas par darba kārtības veidošanas institucionālo modeli. Analizējot tieši lēmumu pieņemšanas procesu, izmantota P. Vaitlija teorija par racionālā aktiera politikas procesu.
Galvenais referāta struktūras veidošanas vadmotīvs ir politikas iniciēšanas un politikas formulēšanas posmu nodalīšana. Pirmajā nodaļā ir apskatīti attiecīgi politikas iniciēšanas un formulēšanas procesa teorētiskie aspekti. Otrajā nodaļā ir izklāstīti fakti hronoloģiskā secībā par aizsardzība pret ekspluatāciju, vardarbību un diskrimināciju politiku. Savukārt, trešajā nodaļā ir veikta politikas iniciēšanas un formulēšanas analīze, izmantojot iepriekš minētās teorētiķu atziņas.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1135150
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties